Într-o postare publicată pe contul lui de Facebook, fostul prezentator tv a apelat la hashtagul „rezist” și a prezentat o poveste parcă ruptă din filme: „Acest domn mă oprește in trafic, fără să îmi spună motivul, îmi cere să-i spun de unde vin și să-i arat documentele! Evident o fac, întrebând însă care este motivul! Numi mai răspunde și se baricadează în mașină, bolmojind ceva neinteligibil! Miroase ciudat și devine agresiv când îl întreb a doua oară de ce mă reţine la ora 01.35. Îmi reţine permisul de conducere și buletinul fără nici o motivaţie! După 15 minute în care am încercat să aflu ce vrea de la mine, plec acasă… a fost ceva de-a dreptul bizar! Doamna Dan, premiaţi-l doamnă! Omul s-a străduit să fie util cauzei! Păcat doar că a încălcat absolut toate legile!

PS: Poate îmi aduce actele la domiciliu, au rămas la organ, fără nici o explicaţie! Pam pam!”, a scris Oreste pe Facebook. Mai mult, a publicat și o poză cu agentul de circulație, expunându-l pe acesta unui public larg.

La câteva ore după această postare, jurnalistul revine cu o alta, în care afirmă că a fost „victima unui abuz în serviciu CLAR, comis de agentul „Shahid Punjabi”, întrucât nu s-a prezentat.

„Aseară, la orele 01.25 cu aproximaţie, am devenit victima unui abuz în serviciu clar. În comuna Tanganu, am fost oprit de un agent de circulaţie, pe care l-am văzut exclusiv datorită echipamentului alb. Am tras regulamentar pe dreapta și imediat după aceasta am intrat parcă într-un capitol din Kafka…

Agentul, pe care am să-l denumesc Shahid Punjabi, întrucât nu s-a prezentat, mi-a solicitat actele la control, i-am dat permisul, talonul, buletinul, asigurarea auto. Mi-a solicitat apoi să-i deschid portbagajul și să-i arăt ce am în geantă. Surprins, constată că am haine… remarcă superior: „deci aveţi haine? De unde veniţi și unde mergeţi? “

Mă enervez ușor și replic: „Păi și ce vroiați să am, Goethe… ? Și din câte știu: cine sunt, de unde vin și încotro mă îndrept sunt întrebări filosofice, nu ale Poliţiei rutiere!” Și îl rog să-mi comunice motivul pentru care am fost oprit!

Ridică tonul la mine și, la fel de autoritar ca un maharajah, îmi zice ferm să trec în mașină… refuz, replicându-i că sunt pe spaţiul public și nu înţeleg să dau curs invitaţiei sale, dacă nu îmi comunică motivul pentru care m-a tras pe dreapta!

Shahid, iritat la culme, se introduce în mașina de Poliţie, alături de un jandarm timid. Închide geamul și privește un punct fix pe volan. După vreo 15 minute în care l-am urmărit absolut perplex, i-am ciocănit în parbriz, reluând întrebarea legată de motiv.

 

„Treci în mașină, vă reţin permisul pentru că nu ascultaţi indicaţiile organului de control, am zis să staţi în mașină!“

În mașina lui miroase ciudat, un amestec de transpiraţie, tutun și mi se pare alcool… îi spun că voi da curs solicitării sale, doar dacă îmi arată în regulament că mă poate opri și reţine 15 minute fără motiv…

Bolborosește ceva, în sanscrită, cred și se reîntoarce în apatia-i bizară! Îmi pierd și eu, în cele din urmă, răbdarea și îl anunţ că, dacă nu-mi dă un proces verbal sau actele, voi pleca acasă, întrucât mi-e somn!

Îmi transmite peste linia geamului întredeschis să fac ce vreau… am plecat lăsând actele în posesia lui, după ce am făcut aceste poze.

Citind azi dimineaţa Codul de etică și deontologie a poliţistului, am concluzionat că am fost victima unui foarte clar abuz în serviciu. Am contactat avocatul și voi întreprinde demersurile procedurale!

Acum nu vreau să cad în retorica stupidă a conspiraţiei, dar după toate cele petrecute în ultimul timp, tare mi-e teamă că am devenit o ţintă vie a ciracilor doamnei Dan, cea setoasă de sânge #rezist

România stat miliţienesc? Se pare că da!”(sic!), a scris Oreste pe Facebook.

 

Situația îmbrăcată frumos în glume și ironii, contrazisă de Poliție

La câteva ore după începerea unui val de distribuiri al întâmplării lui Oreste, însoțită de #rezist și de teorii conspirative, IPJ Ilfov a emis un comunicat: „Cu privire la postarea și fotografiile apărute în mediul online, pe un cont de socializare al domnului Oreste Alexandru Scarlat Teodorescu, în care acesta face referire la discuțiile purtate cu un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, la data de 19 iulie a.c., Compartimentul de Relații Publice al I.P.J. Ilfov este abilitat să comunice următoarele:

La data de 19 iulie a.c., în jurul orei 1.30, în urma unei acțiuni operative pe linie de siguranță rutieră, desfășurată în localitatea Tânganu, județul Ilfov, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov – Poliția Orașului Pantelimon au oprit pentru verificări un autoturism, condus de Oreste Alexandru Scarlat Teodorescu.

La momentul în care polițiștii l-au legitimat și au verificat porbagajul autoturismului, conducătorul auto a devenit recalcitrant la adresa acestora.

În urma controlului efectuat, polițiștii au constatat că autoturismul nu era dotat cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător pentru incendii omologate, motiv pentru care polițiștii l-au sancționat contravențional, conform articolului 100, alin. 1, punctul 13 din O.U.G. nr. 195/2002 republicată.

Deși, în repetate rânduri, i s-a solicitat acestuia reîntoarcerea la mașină, acesta nu a respectat indicațiile polițiștilor.

Pentru această abatere, conducătorul auto a fost sancționat, potrivit articolului 100, alin. 3, litera f din O.U.G. nr. 195/2002 republicată, iar, ca măsură complementară, i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru o perioadă de 30 de zile, pentru nerespectarea indicațiilor și dispozițiilor polițistului rutier aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Astfel, șoferul a fost sancționat cu amendă contravențională, în valoare de 1.160 de lei.

Conducătorul autoturismului a părăsit locația, fără să aștepte returnarea documentelor și a procesului-verbal de contravenție. Actele de identitate și procesul-verbal de contravenție sunt la Poliția Orașului Pantelimon, iar permisul de conducere a fost transmis la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, pentru implemetare în baza de date”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului Județean de Poliţie Ifov.

Acest comunicat a pus într-o lumină nefavorabilă credibilitatea lui Oreste, care a fost acuzat chiar de proprii susținători că vrea să se sustragă de la respectarea legii și, mai mult, a hărțuit agentul, publicându-i poza, urmărind ca prin prisma celebrității sale, să-l umilească public