Ordonanța inițiată de fostul ministru al SĂNĂTĂȚII, respinsă în SENAT

Ordonanța inițiată de fostul ministru al SĂNĂTĂȚII, respinsă în SENAT

Ordonanța de urgență care le interzice managerilor de spitale sa aibă funcții de conducere în partide, alături de alte măsuri anti-nepotism, adoptată de Guvern în 16 noiembrie 2016 la inițiativa fostul ministru Vlad Voiculescu, a fost respinsă de plenul Senatului ieri. „Profesionalizarea managmentului spitalicesc” așteaptă și decizia Camerei Deputaților, forul decizional, dar mai mult ca sigur, va avea tot un vot negativ.

Raportul de respingere din Senat a fost de 52 de voturi pentru și 28 împotrivă, potrivit site-ului Senatului. Senatul este prima cameră sesizată, urmând ca votul final asupra acestui proiect de lege să fie dat de plenul Camerei Deputaților, forul decizional. În cadrul dezbaterilor asupra proiectului, senatorul USR Mihai Goțiu a acuzat că proiectul a fost introdus abuziv pe ordinea de zi a ședintei de plen a Senatului, în vreme ce reprezentantul Guvernului a arătat că susține respingerea OUG semnat de Vlad Voiculescu.

"Cazurile în care ești în același timp și un chirurg foarte bun, un profesor foarte bun, un cercetător foarte bun si un manager foarte bun și reușești să le faci pe toate în același timp nu sunt chiar atât de dese cum credeam. (...) Eliminăm condițiile restrictive în spitalele clinice, cele care nu au legatură cu abilitățile manageriale. În Marea Birtanie, 70% din managerii din spitale nu sunt medici. În România, aceste restricții coroborate cu alte măsuri, nu sunt menite decât să păstreze și să consolideze puterea anumitor grupuri", spunea Vlad Voiculescu, referindu-se la eliminarea obligației ca în spitalele clinice, managerul trebuie să fie medic primar sau cadru didactic universitar. Măsură contestată vehement la acea vreme de mai mulți medici, care considerau că este un atac îndreptat împotriva cadrelor didactice universitare, un atac direct la adresa universităților de profil, în general. Și aceasta în condițiile în care mare parte din aparatura acestor unități spitalicești aparține universităților, tocmai pentru a asigura practica studenților, dar și pregătirea rezidenților. Conform ordonanței, cei care ar fi dorit să ocupe funcția de manager de spital nu ar fi avut voie să facă parte din conducerea partidelor politice. "Nu mai vrem politică de partid în spitale. E motivul pentru care managerii de spitale nu mai pot, începând de astăzi, deține funcții de conducere, administrare sau control în cadrul niciunui partid politic. Nu dorim spitale conduse în funcție de interese politice. Am avut asta în destule cazuri în ultimii 25 de ani, în toată țara, și, după cum știm, șefii partidelor politice se tratează în general în străinătate pentru afecțiuni mai puțin complexe", spunea fostul ministrul al Sănătății. De asemenea, prin OUG era extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor, astfel ca rudele de până la gradul al IV-lea nu aveau voie să facă parte din comitetul director sau să fie angajați în alte funcții de conducere în cadrul unității medicale.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News