Tu-160 este un aparat cu aripi cu o geometrie variabilă, proiectat de biroul de construcţii Tupolev şi care a intrat în serviciu în 1987, cu patru ani înainte de prăbuşirea Uniunii Sovietice.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat ordin să se reia fabricarea de bombardiere strategice supersonice Tu-160 în versiunea modernizată Tu-160M, a relatat oficiosul rus Rossiiskaia gazeta, citat de EFE.
Forţele aeriene ruse intenţionează să achiziţioneze cel puţin 50 de astfel de dispozitive, a declarat comandantul şef al armatei aerului a Rusiei, generalul Viktor Bondarev, relatează Agerpres.
Cu un total de 44 de recorduri mondiale la activ, acesta este considerat cel mai puternic bombardier greu din lume, pentru că poate transporta până la 40 de tone de bombe şi rachete.
Echipajul său este format din patru persoane şi poate parcurge distanţe, fără realimentare, de până la 14.600 km la o altitudine de 18.000 de metri şi poate dezvolta o viteză supersonică de până la 2.230 km pe oră.
Potrivit Rossiiskaia gazeta, Tu-160, care urmează să fie fabricat în oraşul Kazan, va fi echipat cu sisteme de bord foarte avansate şi rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune (până la 10.000 km) capabile să transporte focoase nucleare.
Zborurile de patrulare în spaţiul aerian internaţional cu "Lebăda albă", aşa cum este numit în Rusia acest bombardier greu pentru culoarea şi formele sale stilizate, au fost reluate în 2007, după ce au fost suspendate timp de cincisprezece ani.