Evenimentul Zilei > International > Orban trage sforile pentru Kovesi. Cum l-a făcut pe premierul Bulgariei să se răzgândească
Orban trage sforile pentru Kovesi. Cum l-a făcut pe premierul Bulgariei să se răzgândească

Orban trage sforile pentru Kovesi. Cum l-a făcut pe premierul Bulgariei să se răzgândească

Ludovic Orban și Klaus Iohannis au început un turneu de susținere pentru Laura Codruța Kovesi, pentru a cărei numire în funcția de procuror-șef european au discutat deja cu premierul Bulgariei, Boyko Borisov.

Numirea procurorului-șef european reprezintă o importantă miză pentru imaginea României la nivel continental, iar fosta șefă a DNA se află în pole-position în acest moment. Rămasă fără contracandidat după ce Jean-Francois Bohnert a fost retras din cursă de Emmanuel Macron în urma unei discuții pe care președintele Franței a purtat-o cu Klaus Iohannis.

Chiar dacă pe moment a rămas singură în cursă, Kovesi nu a scăpat însă de emoții.

Claude Moraes, unul dintre europarlamentarii ce vor participa la negocierile din jurul acestei numiri, a declarat că fosta șefă a DNA are nevoie de un contracandidat. „Regulile sunt foarte clare. Trebuie să fie un candidat al Consiliului și un candidat al Parlamentului. Nu se poate să avem un singur candidat doar pentru că unul dintre ei a fost numit în altă funcție”, a spus acesta.

Laura Codruța Kovesi este susținută de Parlamentul European, for ce și-a reafirmat recent sprijinul , dar asta nu e îndeajuns. Tocmai de aceea, Klaus Iohannis și Ludovic Orban au plănuit vizita din Bulgaria. Luni, președintele PNL și-a informat colegii de partid în cadrul unei ședințe despre felul în care au decurs negocierile, informează Hotnews. Se pare că în afara întâlnirii în trei, Orban l-a mai vizitat o dată pe Boyko Borisov pentru a pune pe tapet numirea lui Kovesi. Într-un final, premierul Bulgariei a decis să susțină candidatura fostei șefe a DNA, ceea ce reprezintă o mutare surpriză. Asta pentru că, inițial vecinii de la sud de Dunăre fuseseră ferm împotriva lui Kovesi.

În acest moment, Iohannis și Orban au în plan să continue „turneul de promovare” al candidatei din România. Printre țările care sunt deja notate în agenda celor doi oameni politici drept ținte sunt Grecia și Letonia.