Orban şi-a pus Europa "în cap"! Legea "anti-Soros" şi ''Să oprim Bruxellesul!'' a stârnit mulă furie

Despre ce este vorba? Eurodeputaţii deranjaţi, cer sancţiuni imediate după aprobarea de către Parlamentul maghiar a unei legi care va duce la închiderea Central European University, fondată de George Soros la Budapesta. În acestă lună se decide "soarta" Ungariei la Bruxelles. Iar Orban nu face niciun pas în spate în faţa presiunilor UE, dar nici în faţa studenţilor care au ales să studieze în cadrul Universităţii lui Soros.

Legea aprobată ieri, stabileşte o serie de cereri pe care universităţile finanţate de ţări străine trebuie să le respecte în Ungaria. În fapt, reprezintă ultimul act de război al premierului Orban adresat finanţatorului american de origine maghiară, acuzat de executivul de la Budapesta de a proteja ''duşmanii naţiunii'' şi de a finanţa ONG-uri care acţionează ca nişte ''duşmani ai Ungariei''. Cu intrarea în vigoare a legii, în fapt Central European University va fi obligată să se închidă, fiindcă nu va putea respecta obligaţiile stabilite în prevedere, titrează presa maghiară.

Reacţile n-au încetat să apară, la adresa unei ţări cu poziţii din ce în ce mai naţionaliste şi eurosceptice: de la preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, la preşedintele Comisiei europene Jean-Claude Juncker şi la ambasadorul american la Budapesta. Mii de persoane, inclusiv studenţi şi profesori universitari, au ieşit în pieţe în aceste zile.

Într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, doar unii europarlementari social-democraţi au ''luat în considerare să examineze posibilitatea activării Art.7.1 din Tratate pentru a examina respectarea Statului de drept în Ungaria şi dacă e necesară calea sancţiunilor împotriva guvernului Orban''.

Politica dusă de Orban va fi obiect de discuţie a Parlamentului european la sfârşitul lui aprilie. În centrul discuţiilor, în afara legii anti-Soros, va fi şi iniţiativa ''Să oprim Bruxellesul!'', o consultare politică lansată de Budapesta prin trimiterea către toate familiile a unui chestionar care va curpinde 6 întrebări despre economie, taxe, multinaţionale şi asupra organizaţiilor neguvernamentale care operează în Ungaria. Obiectivul chestionarului este de a ajuta guvernul să ''combată propunerile greşite'' ale UE.

Cu toate ameninţările, guvernul maghiar nu pare intenţionat să facă pasul înapoi. Rectorul Central European University, Michael Ignatieff, a anunţat că va face apel la preşedintele maghiar, Janos Ader, pentru a bloca legea, considerată ''dăunătoare şi anticonstituţională'' de către opoziţie.

Totodată, pare nerealist ca preşedintele, membru al partidului lui Orban, Fidesz, să se pună împotriva acestuia. Mai probabil, ceva se va întâmpla, în funcţie de dimensiunile protestelor, dacă Piaţa va obliga pe Orban să retragă prevederea, cum s-a mai întâmplat în 2014 cu îngheţarea ''taxei pe internet'' şi retragerea candidaturii Budapestei de la găzduirea Jocurilor Olimpice din 2024. Cert este că viaţa politică a lui Orban devine tot mai complicată, să vedem cât va rezista în faţa Uniunii Europene dar şi în faţa maghiarilor pro-Soros şi pro-UE.