Orban și Salvini au lansat Frontul Anti-Imigrație al Europei

Liderii naționaliști maghiar și italian au anunțat crearea unei platforme împotriva imigrației, în vederea alegerilor europarlamentare de anul viitor. Demersul lor coincide cu cel al fostului strateg al lui Trump, Steve Bannon.

Astăzi sunt două tabere în Europa, iar una dintre ele este condusă de Macron”, a afirmat premierul maghiar Viktor Orban, marți, în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de Matteo Salvini, liderul formațiunii naționaliste La Lega. „El (Macron) este în fruntea forțelor politice care sprijină imigrația. Cealaltă tabără este constituită din taberele care vor să-și apere frontierele. Ungaria și Italia fac parte din cea de-a doua”, a adăugat Orban.

Cei doi lideri au promis că vor colabora pentru crearea unei mișcări în vederea alegerilor europarlamentare din luna mai a anului viitor. Ei și-au găsit numeroase afinități, inclusiv în privința modului în care combat imigrația: „Ungaria a demonstrat că putem să-i oprim pe imigranți pe uscat. Salvini a demonstrat că imigranții pot fi opriți pe mare”, a explicat Orban. „Eu și Salvini părem să împărtășim același destin. El este eroul meu”, a adăugat expansiv liderul de la Budapesta.

„Ne aflăm aproape de o schimbare istorică la nivel continental”, a declarat pe un ton asemănător și Matteo Salvini.

La organizarea unei forțe politice de dreapta, naționaliste, botezate „Mișcarea”, și care vizează să obțină controlul în Parlamentul European, lucrează și Steve Bannon, fostul șef de campanie electorală al lui Donald Trump. Bannon îl vede pe Salvini ca pe un lider-model pentru „Mișcare”.

Într-adevăr, Matteo Salvini a reușit în numai câțiva ani să ridice Lega Nord, de la rangul de formațiune politică regională separatistă la cel de partid de guvernământ cu o formidabilă priză la populație. Partidul lui Viktor Orban, Fidesz, este membru al Partidului Popular, o formațiune de centru-dreapta a „Establishment”-ului european, însă numeroși observatori spun că este o chestiunie de luni până când va trece în tabăra forțelor anti-sistem europene, împreună cu mai multe grupări din tabăra Populară.

Atât Salvini, cât și Orban l-au criticat în mai multe rânduri pe Macron pentru politica sa pro-imigrație. Liderul italian l-a acuzat că nu face nimic pentru a ajuta Italia în lupta cu valul de imigranți care se revarsă dinspre Mediterana, iar liderul maghiar a afirmat că vrea „să arunce în aer” Partidul Popular European.

Grupul de la Vișegrad se extinde

Întâlnirea lui Salvini cu Orban, de la Milano, a avut loc aproape simultan cu cea de la Roma, ceva mai discretă, dintre premierul italian Giuseppe Conte, și premierul ceh, Andrej Babis. Cehia face parte, ca și Ungaria, din Grupul de la Vișegrad, care se opune politicii proimigrație a Bruxelles-ului.

Deși Italia face apel la solidaritatea UE și cere celorlalte țări membre să preia o parte din sutele de mii de imigranți care au ajuns pe teritoriul său din 2013, iar Grupul de la Vișegrad se opune din principiu primirii de imigranți (în special musulmani), interesele lor pe termen lung sunt convergente.

„În centrul discuțiilor dintre cei doi prim-miniștri a fost o Europă mai sigură și mai corectă, ca un obiectiv comun al colaborării noastre (...) începând cu problemele-cheie ale cetățenilor europeni: lupta împotriva imigrației ilegale, dezvoltarea economică, locurile de muncă și stabilitatea economico-socială”, se arată întrun comunicat al guvernului de la Roma.

 

„UE a întors spatele Italiei”

Întâlnirile de marți, de la Milano și Roma, între cei patru lideri naționaliști, au loc doar la trei zile de la ultima confruntare dintre Italia și UE pe tema imigrației.

Sâmbătă, la Bruxelles, Italia a încercat zadarnic să obțină sprijin concret de la țările Uniunii, pentru a prelua o parte din cei 150 de imigranți aflați la bordul vasului Diciotti. În schimb, reprezentanții UE au vorbit despre principii generale și promisiuni de viitor. „UE a întors spatele Italiei”, a declarat Luigi Di Maio, liderul celeilalte formațiuni de guvernământ de la Roma, Mișcarea 5 Stele.

 

„A venit vremea naționalismului popular de dreapta”

În iulie, Steve Bannon (foto), fostul strateg-șef al lui Donald Trump a anunțat că va înființa în Europa o fundație intitulată The Movement (Mișcarea) care să se ocupe cu coordonarea, consilierea și finanțarea mișcărilor de dreapta de pe continent, pentru ca acestea să dobândească controlul asupra Parlamentului European. Bannon crede că figuri precum Angela Merkel sau Emmanuel Macron, prin excesele lor pro-europene, pot contribui la coagularea Dreptei, ceea ce explică și atacurile lui Orban și Salvini la adresa președintelui Franței.

Pe de altă parte, absența Angelei Merkel dintre țintele de marți ale celor doi este doar tempoerară și se explică prin faptul că Salvini este foarte aproape de a ajunge cu omologul său, Horst Seehofer, Ministrul de Interne german, la un acord cu Berlinul privind combaterea imigrației. Bannon, care a declarat că vrea să devină pentru Dreapta europeană ceea ce George Soros este pentru Stânga, este și el convins că anii următori vor aduce o stopare brutală a integrării europene: „A venit vremea naționalismului popular de dreapta. Acesta va conduce. Vom avea state-națiuni independente, fiecare cu propria sa identitate cu propriile sale frontiere”.