Viktor Orbán ar putea juca un rol principal în politica de pace europeană a președintelui ales al SUA, Donald Trump, susține presa occidentală, citată de Magyar Nemzet.
Viktor Orbán și Donald Trump, relație bună
Într-o ediție specială a Reuters World News specialiştii au analizat modul în care noul președinte american, Donald Trump, poate gestiona conflictul ruso-ucrainean, ce efect va avea acest conflict asupra relațiilor americano-europene pe termen lung și ce înseamnă acesta în ceea ce privește prevenirea viitoarelor conflicte.
În cadrul emisiunii, Tara Oakes, Rachel Armstrong și Don Durfee au discutat între ei și au comparat evenimentele politice de până acum. În timpul campaniei Trump a spus clar că va pune capăt războiului, și încă rapid.
Însă nu a explicat cum intenționează să realizeze acest lucru. De asemenea, el a criticat în mod repetat suma de bani și sprijinul pe care Statele Unite le oferă Kievului.
Scenarii posibile
Potrivit candidatului la funcţia de vicepreședinte J.D. Vance, planul este ca Rusia să păstreze cea mai mare parte a teritoriului câștigat și să garanteze că Ucraina nu va adera niciodată la NATO.
Au fost și alte propuneri, şi anume: o încetare a focului ar putea fi stabilită pe linia frontului actual, exercitând presiuni asupra ambelor părți pentru a se aşeza la masa negocierilor.
Pentru Ucraina acest lucru ar putea însemna încetarea ajutorului SUA dacă nu negociază, iar în cazul Rusiei, dacă nu se așează la masa negocierilor, SUA vor da totul Ucrainei pentru a câștiga.
În acest scenariu, Ucraina nu ar trebui să renunțe oficial la teritorii, dar luptele ar înceta și Ucraina ar amâna aderarea la NATO pentru o anumită perioadă de timp.
Reacția Ucrainei
Guvernul ucrainean încearcă să coopereze cu Trump, dar starea de spirit a populației ucrainene este pesimistă: se află într-o etapă dificilă a războiului, iar în lipsa sprijinului occidental prevede alte pierderi teritoriale și umane.
Obiectivele Rusiei rămân neschimbate: înfrângerea Ucrainei, precum și diverse garanții de securitate. Pe baza poziției sale actuale, Rusia ar putea aspira la alte avantaje teritoriale în timpul iernii, chiar înainte de a începe orice negocieri, potrivit unei analize a Agenţiei de Presă Reuters.
Între timp, liderii Europei se străduiesc pentru un răspuns unitar, dar sunt împărțiți în ceea ce privește strategia concretă. Viktor Orbán, care are o relație strânsă cu Trump, îndeamnă la o încetare imediată a focului și solicită o schimbare radicală de la Europa.
În schimb, alți lideri europeni doresc ca Ucraina să stabilească începerea negocierilor și să-și continue sprijinul. Prăbușirea Guvernului german generază și mai multă incertitudini și ridică întrebarea dacă Europa va putea oferi suficient sprijin financiar și militar Ucrainei, spun experții.
Rolul premierului ungar Viktor Orbán
Tara Oakes a pus întrebarea dacă Viktor Orbán poate fi considerat „consilierul Trump” al Europei și cât de dezirabil este Trump pentru europeni. Rachel Armstrong a recunoscut că Europa are nevoie de cineva pe care Trump îl respectă și cu care are o relație bună pentru a conduce comunicările necesare.
Premierul ungar este o personalitate importantă în mișcarea de dreapta MAGA (Make America Great Again), iar valorile sale culturale sunt strâns aliniate la ideile unei părți semnificative a dreptei americane, se arată în analiză.
(Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)