Lovitură devastatoare pentru fiecare român. Scumpirea de care ne temeam a fost pusă în aplicare. Scandalul anului în politică
- Ionel Gologan
- 25 februarie 2019, 20:40
Președintelui PNL Ludovic Orban a atras atenția, luni, în cadrul Biroului Executiv al partidului, că OUG 114 riscă să distrugă economia românească și va determina o creștere a prețurilor pentru consumatori.
„Am luat decizia de a continua campania împotriva OUG 114. Cunoașteți că încă de la adoptare Partidul Național Liberal s-a poziționat categoric împotriva acestei OUG, care riscă să distrugă economia românească. Am și făcut previziuni care, iată, se adeveresc”, a declarat Ludovic Orban.
Orban a făcut referire în primă instanță la riscul ca administratorii privați ai fondurilor de pensii să se retragă din România, declarație făcută chiar de economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea.
„Declarația economistului șef de la Banca Națională, arată ceea ce am spus eu săptămâna trecută și anume că, administratorii privați ai fondurilor de pensii, în condițiile în care rămân în vigoare prevederile OUG 114 privind Pilonul 2 de pensii, intenționează să se retragă din România, lăsând cele aproape 11 miliarde de euro care sunt în conturile private ale contribuabililor, la cheremul lui Dragnea și ale lui Vâlcov, pentru că nicio companie nu-și poate permite să facă investițiile care sunt solicitate de OUG 114, creșterea capitalului social, în condițiile diminuării veniturilor, adică limitării comisionului de administrare, chestiuni care duc la termene de recuperare a investițiilor necesare de 45-50 de ani. Nimeni nu investește ca să își recupereze banii în 45-50 de ani”, a declarat Orban.
Șeful liberalilor atrage atenția că suprataxarea cu 2% a cifrei de afaceri va determina o scumpirea a prețurilor pentru consumatorul final:
„De asemenea,ANRE, în ciuda declarațiilor politicienilor din majoritatea guvernamentală PSD-ALDE, iată că au majorat tariful de distribuție, adică a pus în spinarea consumatorilor, exact cum am anticipat noi, introducerea acestei suprataxe de 2% pe cifra de afaceri, pentru toți actorii economici din energie, producători, transportatori,distribuitori, furnizori s.a.m.d. Deci, practic, prin majorarea tarifului de distribuție se ia de pe umerii companiilor care operează în domeniul distribuțiilor această taxă și e pusă în spinarea consumatorilor. Adică exact ceea ce am spus, că OUG 114 este de fapt o bombă cu ceas care va exploda în fața fiecărui cetățean român, prin majorarea dobânzilor bancare, înăsprirea condițiilor de creditare, creșterea tarifelor pentru energie electrică și pentru gaz, creșterea tarifelor pentru serviciile de comunicații, distrugerea prin naționalizare a Pilonului 2 de pensii, creșterea la plafonul maxim a taxelor și impozitelor locale, creșterea cheltuielilor pentru autoritățile locale și pentru instituțiile statului care gestionează obiective de investiții, ca urmare a creșterii devizelor pentru companiile din construcții, ca urmare a reglementărilor din OUG 114, care vizează companiile din construcții, în special creșterea salariului minim din burtă la 3000 de lei pentru sectorul respectiv din construcții.
Efectele OUG 114 sunt distructive, vor afecta grav economia românească și există riscul să arunce România în criză, în recesiune.
Deja, semnalele pe care le-am tras încă de la adoptarea OUG 114, iată că sunt confirmate și ele vor fi confirmate în continuare pentru că orice om care are o minimă cultură economică poate să înțeleagă consecințele catastrofale ale acestei reglementări împotriva economiei românești”, a subliniat șeful PNL.
„Numărul de articole cu consecințe catastrofale pentru economie este uriaș și pentru societate. Aproape nici nu poți să faci o ierarhie a efectelor nocive ale OUG. Suntem categoric împotriva prevederilor OUG privitor la instituirea suprataxei de 2% pentru societățile din energie. Suntem categoric împotriva prevederilor din OUG privind instituirea suprataxei pentru companiile din comunicații, suntem împotriva suprataxei pentru sistemul financiar-bancar, taxa legată de robor pe active, care va distruge complet profitabilitatea sistemului bancar. Suntem categoric împotriva prevederilor din OUG referitoare la administrațiile locale. Vă mai repet o dată ca să înțelegeți. O să o simțiți când o să vă plătiți taxele și impozitele locale. OUG spune, în 29 decembrie, că autoritățile locale care nu indexează taxele și impozitele locale cu rata inflației, aparatul primăriei va fi obligat să perceapă taxele și impozitele la nivelul maxim, adică fără existența unei hotărâri ale Consiliilor locale, se duc impozitele și taxele, în special pe proprietate, că e vorba de impozitul pe casă, pe teren, pe mașină, se vor duce la nivelul maxim din plafon, adică la 0,08 care este minimum, se vor duce la de 0,2%. Deja există prieteni și colegi de-ai mei, care mi-au semnalat faptul că au trebuit să plătească cu până la 30% mai mult, taxele și impozitele locale, ca urmare a OUG 114.
De asemenea, există un articol de o perversitate maximă. După ce că stăm cum stăm catastrofal, nu noi, ci Guvernul stă catastrofal la absorbția fondurilor europene, inventează o nouă procedură prin OUG 114, în care mută controlul ex-ante de la ANAP, autoritatea care este acreditată în același sens, către autoritățile de management care n-au nici un angajat specializat și nu au acreditare de la Comisia Europeană să efectueze control ex-ante pentru documentațiile de licitații, pentru proiecte finanțate din fonduri europene ale autorităților locale. Care va fi consecința? Avizarea documentațiilor de licitație se va face la calendele grecești și există riscul extrem de mare ca din cauza faptului că, Comisia Europeană nu a acreditat autoritățile de management să efectueze controlul ex-ante, în momentul în care se vor duce spre prelucrare deconturile efectuate de autoritățile locale pe proiecte finanțate din fonduri europene, Comisia Europeană să nu le accepte, să trebuiască să fie plătite din bugetul de stat sau din bugetul local, ceea ce ar fi o catastrofă. Nu ar face altceva decât să diminueze drastic capacitatea de absorbție a autorităților locale, care vă spun sincer sunt ultima salvare pentru România de a avea o absorbție cât de cât decentă, pentru că Guvernul pe tot ce înseamnă proiect mare de infrastructură nu a început niciun proiect nou, decontând la ora actuală numai defazări sau pe proiecte care au fost lucrate și decontate fie prin credite BEI, fie prin credite BERD, fie de la bugetul de stat și pe care se obțin decontări”, a mai spus Orban în Biroul Executiv al PNL.