„PNL a luat decizia de a nu participa la nicio formulă de guvernare care cuprinde PSD, de a vota împotriva oricărei formule de guvernare care conţine PSD. Opţiunea pe care am exprimat-o şi preşedintelui este pentru provocare de alegeri anticipate, deoarece considerăm că opţiunea populaţiei de astăzi nu mai are nicio legătură cu opţiunea populaţiei formulate la alegerile din 11 decembrie 2016. L-am informat pe preşedinte că PNL, în cazul în care i se va solicita, îşi poate asuma răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unui majorităţi parlamentare care să sprijine un guvern fără PSD”, a spus Orban, la Palatul Cotroceni, după consultările cu şeful statului, citat de Agerpres

Orban nu a vrut să spună ce le-a răspuns preşedintele Iohannis, precizând că nu este Liviu Dragnea să dezvăluie conţinutul unor discuţii.

„Preşedintele va reflecta, va decide şi va prezenta concluziile. (…) Sunt convins că preşedintele este în faţa unei decizii extrem de dificile”, a spus liderul liberal.

Întrebat dacă PNL ar avea cum să formeze o majoritate, Ludovic Orban a răspuns: „Şi în cazul în care nu s-ar putea forma o majoritate, se poate face primul pas spre anticipate”.

Alegerile anticipate în România nu pot fi organizate, potrivit Constituţiei, decât în cazul în care două propuneri de Executiv sunt respinse de către Parlament în termen de 60 de zile una de cealaltă, iar preşedintele României solicită celor două Camere dizolvarea Parlamentului.

Astfel, singura situaţie prevăzută de Constituţie pentru organizarea alegerilor anticipate este dizolvarea Parlamentului. Acest lucru se poate realiza, potrivit articolului 89 din Constituţie, doar "după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare" de către preşedintele României. Preşedintele "poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură".

Alegerile anticipate nu pot fi organizate, nici după respingerea în Parlament a două propuneri de Guvern, decât dacă preşedintele României solicită expres acest lucru, după întrunirea condiţiilor constituţionale.

Președintele Klaus Iohannis a avut până acum discuții cu liderii coaliției PSD-ALDE care au propus-o pentru funcția de premier pe Viorica Dăncilă, cu liberalii și acum urmează să se consulte cu reprezentanții USR, apoi cu PMP, cu UDMR și cei de la minorități.

 

Te-ar putea interesa și: