Parlamentul European (PE) se pregătește să dea în judecată Comisia Europeană (CE) pentru decizia sa controversată de la sfârșitul anului trecut de a debloca fonduri de miliarde de euro pentru Ungaria, au declarat persoanele implicate în decizie pentru Politico.
Vot aproape unanim al Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European
Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului a votat luni aproape în unanimitate - cu 16 membri pentru, unul împotrivă și nicio abținere - să trimită Comisia în instanță pentru încălcarea obligației sale de a proteja banii contribuabililor împotriva utilizării abuzive.
În decembrie anul trecut, Comisia a deblocat 10,2 miliarde de euro din fondurile înghețate de coeziune ale UE, alocate pentru Budapesta, care fuseseră reținute pe fondul preocupărilor legate de drepturile omului și statul de drept.
Decizia a venit cu o zi înainte de un summit al UE în care liderii trebuiau să discute despre un nou ajutor pentru Ucraina și despre deschiderea negocierilor de aderare pentru Kiev - mișcări pe care premierul ungar Viktor Orbán amenința să le blocheze.
Președintele CE a cedat șantajului lui Orbán?
Decizia președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen de a debloca fondurile a fost întâmpinată cu reacții din partea europarlamentarilor, care au acuzat-o că a cedat șantajului lui Orbán.
„Credem că avem un caz solid, deoarece Comisia s-a contrazis în ceea ce privește condiția ca Ungaria să respecte statul de drept”, a declarat europarlamentarul Verzilor Daniel Freund pentru Politico, luni seară. „Curtea de Justiție a UE a susținut întotdeauna independența instanțelor”.
Mișcarea comitetului – care este susținută de membrii Partidului Popular European al lui von der Leyen – este concepută ca „un semn pentru președintele Comisiei că statul de drept nu poate fi tranzacționat pentru acorduri cu Orbán”, a spus Freund.
Joi urmează a se da unda verde finală în Parlamentul European
Liderii grupurilor politice urmează să se întâlnească joi pentru a da undă verde finală președintelui Roberta Metsola pentru a trimite Comisia în instanță, înainte de termenul limită de 25 martie. Alături de liderii S&D, Verzii, Stânga și liberalii, liderul PPE, Manfred Weber va vota în favoarea mișcării, au declarat oficialii pentru Politico.
Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat marți dimineață că este obligată să respecte „termene și condiții stricte” atunci când ia aceste decizii. Întrucât Ungaria a prezentat „toate dovezile cerute de Comisie pentru a demonstra independența justiției sale”, avea „o obligație legală de a adopta această decizie”.
„Comisia consideră că a acționat în deplină conformitate cu legislația UE și își va apăra decizia în fața instanțelor UE”, a adăugat purtătorul de cuvânt.