Timpul multiculturalismului a trecut, iar Ungaria trebuie, cu orice preț, să-i evite consecințele, a declarat premierul maghiar Viktor Orban.

„Multiculturalismul înseamnă coexistența islamului, a religiilor asiatice și a creștinismului”, a afirmat șeful guvernului de la Budapesta întrun interviu pentru ziarul „Napi Gazdasag”, citate de „Le Figaro”. „Vom face tot ce ține de noi pentru a scuti Ungaria de aceasta”, a asigurat Orban.

El a explicat: „Investitorii, artiștii și oamenii de știință necreștini sunt bineveniți în Ungaria, dar nu vrem un amestec pe scară largă”.

Viktor Orban, al cărui partid conservator Fidesz pierde teren în sondaje în favoarea partidului de extremă dreapta și antiimigrație Jobbik, are numeroase ciocniri cu omologii său europeni, mai ales pe tema politicilor față de imigrație.

Luna trecută, premierul maghiar a declarat că propunerile Comisiei Europene privind cotele de imigranți pe care statele membre UE trebuie să-i primească „frizează nebunia”.

În interviul publicat ieri, Viktor Orban atacă Jobbik, un partid apreciat ca periculos, „deoarece oferă tentația constantă, capitularea intelectuală de a alege soluții simpliste”, și a dat asigurări că Fidesz va oferi alegătorilor săi „un discurs mai conciliant”.

2.362 de imigranți este cota României

Potrivit cotelor propuse de Comisia Europeană pentru statele membre UE, România trebuie și ea să primească 2.362 de imigranți extracomunitari, dintre care 1.023 de refugiați distribuiți din Italia, 682 de refugiați distribuiți din Grecia, plus alți 657 de refugiați care au primit protecție internațională de la UE.

Cotele de imigranți sunt văzute de Comisia Europeană ca soluție la valurile de imigrație care caută adăpost pe continent, fugind de războiul din țările lor: sirieni, irakieni, libieni, egipteni etc.