Cutremur în Guvern! Se fac jocurile pentru căderea Guvernului Dăncilă. Cine ar putea trăda
- Cristian Istrate
- 3 iunie 2019, 16:59
Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că PNL va depune o moțiune de cenzură până la sfârșitul acestei luni. De asemenea, liberalii vor negocia cu unele partide din Opoziție.
Ludovic Orban a anunțat că PNL a decis să depună moțiune de cenzură. În viziunea acestuia, rezultatul alegerilor europarlamentare a demonstrat că românii nu mai vor să fie guvernați de această Coaliție, a mai spus Orban.
„Ne vom adresa Avocatului Poporului pentru a-i cere din nou să sesizeze Curtea Constituțională privitor la adoptarea acestei ordonanțe de urgență neconstituțională și așteptăm ca Avocatul Poporului să țină cont de ce au hotărât românii la referendum. Măcar pe ultima sută de metri a mandatului său. Oricum e ilegală menținerea în funcție a domnului Victor Ciorbea”, a declarat Orban.
Președintele PNL a declarat că deja a fost constituit proiectul textului moțiunii de cenzură și că le va fi prezentat partenerilor din Opoziție.
„Un alt punct privitor la PNL, am adoptat proiectul textului moțiunii de cenzură, care va fi comunicat partenerilor noștri din Opoziție. Va fi deschis propunerilor și completărilor. De asemenea, am stabilit negociatorii și un calendar de negociere cu toate grupurile parlamentare, evident mai puțin PSD”, a explicat Orban.
Din câte se pare, PNL ar putea negocia și cu ALDE.
„Considerăm că românii au arătat clar, atât la Referendum, cât și la alegerile pentru Parlamentul European, că nu mai vor să fie guvernați de această Coaliție”, a conchis liderul PNL.
Pentru ca o moțiune de cenzură să fie adoptată, este nevoie de 233 de voturi din totalul numărului parlamentarilor. În acest moment, cifrele arată astfel:
PSD+ALDE au împreună 239 de voturi
PNL+USR au împreună 119 voturi
UDMR are 30 de voturi
PMP are 17 voturi
Pro România are 18 voturi
Neafiliați - 10 voturi
Minoritățile 17 voturi
Dacă s-ar uni toate voturile Opoziției și ale independenților, plus cele ale minorităților, s-ar aduna 211 deputați și senatori care nu ar putea să determine, singuri, demiterea Executivului PSD-ALDE. Ca să se ajungă la cele 233 de voturi minim necesare, ar fi nevoie de negocieri cu ALDE, pentru a-i convinge să părăsească guvernarea, și cu social-democrații controlați de baronii locali care cred că doar ieșirea de la guvernare a PSD ar salva partidul, printr-o reconstrucție liniștită în Opoziție.