Strategie eșuată! Orban, autoizolare în ,,joc (politic) de glezne”
- Dan Andronic
- 22 martie 2020, 08:00
Ultima apariție televizată a fost un bun prilej pentru premierul izolat la Vila Lac 1, să continue meciul politic cu PSD, un meci pe care îl alimentează cu acuzaţii de tot felul, de mai bine de 3 ani.
Ultimele apariții televizate au fost un bun prilej pentru premierul izolat la Vila Lac 1, să continue meciul politic cu PSD, un meci pe care îl alimentează cu acuzaţii de tot felul, de mai bine de 3 ani.
Este un joc care i-a creat președintelui PNL o imagine de ,,antipesedist”, apreciată de marea masă a dreptei şi care i-a adus Partidului Naţional Liberal, puncte importante la ultimele două scrutinuri electorale. Aşa că, vorba lui Hagi, ,,ai, n-ai mingea, dai la poartă”, sau, în termeni politici, ,,ai, n-ai dreptate, dai vina pe PSD”!
Un obicei la care Ludovic Orban nu vrea să renunţe nici acum, când, mai importante decât fentele politice, decât văicăreala despre ,,greaua moştenire”, ar trebui să fie măsurile ferme, rapide, eficiente, care trebuie adoptate pentru blocarea pandemiei şi pentru prevenirea unei crize economice de proporţii. Ultima acuză, lansată de premier, aceea că PSD nu a asigurat stocurile împotriva epidemiei provocate de noul coronavirurs, este cel puţin hilară, dacă este să folosim un termen mai puţin contondent.
Orban poate fi înţeles că vrea să găsească un acar Păun în contextul în care sunt tot mai evidente problemele cfeate de lipsa acută de kituri de testare, de lipsa de medicamente şi de lipsa echipamentelor de protecţie pentru personalul medical. Dar, totuşi, să-i acuzi pe alţii pentru lucrurile de care eşti direct responsabil, este prea mult, chiar dacă se spune că ,,în politică, scopul scuză mijloacele”.
Este evident că PSD nu putea să asigure stocuri pentru epidemia de SARS cov2, care nu exista în momentul guvernării social democrate, dar de care guvernul PNL a fost anunţat de SRI din Decembrie 2019 şi direct de OMS, în luna ianuarie 2020. Orice stocuri ar fi făcut PSD până în septembrie 2019, nu puteau fi folosite împotriva noii ameninţări.
Medicamente ca paracetamolu, de exemplu, ar fi fost degeaba stocate, pentru că ar fi fost ineficiente, combinezoanele şi măştile aduse acum 2 ani, nu mai puteau fi folosite pentru că ieșeau din termenul de garanție, iar despre kituri nici nu putea fi vorba pentru ca ele vizează noul tip de virus.
Acuzele lansate de premier, ascund însă lentoare şi ineficienţa cu care au acţionat actualii guvernanţi. Ei ar fi trebuit cei care să acţioneze ferm, rapid şi eficient pentru a face achiziţiile necesare încă din Ianuarie, imediat după constituirea Comitetului Interministerial pentru Monitorizarea și Managementul Potențialelor Infecții cu Noul Coronavirus, decizie prin care validau faptul că au luat la cunoştinţă despre noile ameninţări.
De ce nu au făcut-o? Cine i-a oprit? Este un singur răspuns: strategia politică a lui Iohannis de a dizolva Parlamentul pentru organizarea de alegeri anticipate! Același Președinte care la finalul lunii ianuarie minimaliza situația spunând că: „Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală”.
De aceea, în ianuarie, Președintele încerca să ne liniștească că de fapt e doar o simplă răceală care, ca orice problemă minoră, nu trebuie să afecteze deciziile politice majore, cum era cea privind anticipatele.
Restul e, cum spune Hagi: ,,Joc de glezne”!