Orban a lovit-o pe Simona!

Orban a lovit-o pe Simona!

Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a minţit când a spus că nu a lovit pe nimeni cu maşina, anul trecut. Pe de altă parte, nici nu poate fi acuzat de vreo infracţiune.

Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a minţit când a spus că nu a lovit pe nimeni cu maşina în decembrie anul trecut când a fost implicat într-un accident rutier. Cu toate acestea, el nu poate fi acuzat de vreo infracţiune. Acestea sunt concluziile la care au ajuns procurorii Parchetului General după o anchetă care a durat o lună şi jumătate.

„În ziua de 16 decembrie 2007, pe fondul unor condiţii atmosferice nefavorabile, Ludovic Orban a fost implicat într-un accident rutier pe şoseaua Cotroceni, soldat cu acroşarea uşoară - cu partea stângă faţă a autoturismului - a unei minore, în vârstă de 14 ani şi, ulterior, cu avarierea unui autoturism parcat în faţa unui imobil“, se precizează în comunicatul remis ieri de Parchetul General.

Ministrul transporturilor insistă: „Nu am accidentat pe nimeni“

La aflarea veştii, Orban a declarat: „Nu am accidentat pe nimeni, nu am părăsit locul faptei, nu am încercat să ascund existenţa acestui eveniment rutier şi acest adevăr nu poate fi contrazis de nimeni“. Afirmaţiile sale sunt cu atât mai ciudate cu cât, în perioada imediat următoare accidentului, ministrul a oferit cel puţin trei variante contradictorii. A început prin a nega întregul accident, a continuat prin a accepta că a fost implicat într-un incident minor, dar care nu s-a soldat cu victime şi a încheiat apoteotic: imediat după coliziune a văzut o fată care plângea pe trotuar şi a întrebat-o ce i s-a întâmplat.

După ce au stabilit că Orban a lovit-o într-adevăr pe adolescentă, procurorii au ajuns la concluzia că aceasta nu poate fi considerată „victimă“ în înţelesul legii penale, deoarece a avut nevoie doar de două-trei zile de îngrijiri medicale. Potrivit anchetatorilor, „cauzarea unor leziuni care necesită mai puţin de 10 zile de îngrijiri medicale nu este prevăzută de legea penală ca infracţiune“ şi, prin urmare, Orban nu poate fi acuzat de vătămare corporală.

De asemenea, el nu poate fi acuzat nici de părăsirea locului accidentului şi nici de fals în declaraţii, pentru că şi aceste două infracţiuni implică existenţa unei „victime“. Prin urmare, procurorii au închis dosarul „Orban“ cu o soluţie de NUP.

DESTIN POLITIC Marea pierdere a lui Orban: credibilitatea

Declaraţia dată de Ludovic Orban ieri, la aflarea concluziilor finale ale anchetei, nu este una întâmplătoare. Practic, în perioada accidentului, acesta s-a luptat cu şeful său direct, preşedintele PNL, Călin Popescu-Tăriceanu. Mai multe voci importante din partid l-au îndemnat, la acea vreme, pe premier să-l demită pe Orban, motivul fiind întotdeauna acelaşi: lipsa de credibilitate. La final, Tăriceanu a decis să aştepte concluziile finale ale anchetei pentru a putea lua o hotărâre în privinţa lui Orban. Astfel, în mod normal, în zilele următoare ar trebui să aibă loc o întâlnire premier-ministru al transporturilor, în care să se decidă soarta politică a acestuia din urmă. O altă problemă legată de credibilitatea lui Ludovic Orban şi neelucidată nici până astăzi este ipoteza unei recompense financiare oferite de demnitar familiei victimei. Ideea a fost lansată de o convorbire telefonică „trucată“, confirmată indirect de mai multe surse ale EVZ şi afirmată de Ilie Tufan, poliţistul care a descoperit-o pe Simona, victima accidentului.

Ne puteți urmări și pe Google News