Republica Moldova. Producători de mere din întreaga țară s-au reunit duminică în orașul Soroca, numit și „capitala mărului”. Festivalul Național al Mărului are scopul de a promova diversitatea soiurilor de măr, tehnologiile moderne de prelucrare a merelor și producere a materialului săditor pomicol.
Soroca - regiunea cu cea mai mare suprafață de livezi de măr din Republica Moldova
Grigore Bucataru, șeful Secției Cultură și Turism al Consiliului raional Soroca, a specificat că sărbătoarea a devenit deja o carte de vizită a localității.
„Festivalul urmărește popularizarea și dezvoltarea sectorului agrar. Totodată, acesta are ca scop promovarea producătorilor autohtoni de mere, precum și a businessului specializat în tehnologii moderne de prelucrare a merelor și producere a materialului săditor pomicol. De asemenea, prin intermediul festivalului, ne propunem să susținem producătorii din regiune. Este foarte important să-i ajutăm să-și promoveze produsele atât pe piața internă, cât și spre export”, a spus Grigore Bucataru.
La festival au fost organizate expoziții ale producătorilor de mere și a meșterilor populari din întreaga țară. Programul evenimentului a inclus o paradă a portului popular și activități pentru copii și tineri. Festivalul a culminat cu un spectacol muzical.
„Raionul Soroca este supranumit și capitala mărului. Acesta este considerat regiunea cu cea mai mare suprafață de livezi de măr din Republica Moldova. De obicei, evenimentul adună oaspeți atât din țară, cât și de peste hotare. Tradițional, la festival participă până la 12 mii de vizitatori”, a afirmat Grigore Bucataru.
„Merele moldovenești se deosebesc prin gustul lor autentic și calitatea deosebită”
Asociația Moldova Fruct a fost prezentă la eveniment cu un stand expozițional. Acesta a cuprins o varietate de soiuri de măr, cu posibilitatea de a testa fructele cu echipamentele de măsurare a indicilor de calitate.
„Merele moldovenești se deosebesc prin gustul lor autentic și calitatea deosebită, fapt pentru care sunt cartea de vizită a Republicii Moldova. Datorită eforturilor Asociației Moldova Fruct, producătorii noștri își consolidează poziția pe piețele de export”, a menționat Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova Fruct.
Festivalul Național al Mărului Soroca se află la cea de-a XIII-a ediție. Evenimentul este organizat de Consiliul raional Soroca, Filiala Soroca a Camerei de Comerț și Industrie, în comun cu agenți economici din țară și autoritățile centrale de profil. Evenimentul se află la cea dea XIII-a ediție.
Republica Moldova a exportat 133 mii de tone de mere
În sezonul 2023-2024, Republica Moldova a exportat 133 de mii de tone de mere, față de 124 de mii de tone în 2022-2023. Din cauza condițiilor climaterice, recolta de mere din acest an va fi de 450 mii tone, cu circa 14% mai mică, față de anul precedent. O reducere a cantității de mere în acest sezon este înregistrată și în UE.
Totuși, datorită livezilor moderne din Republica Moldova, echipate cu plase antigrindină și sisteme de irigare, s-a reușit să se obțină o cantitate de mere pentru export, similară cu cea din anul 2023.
În luna august, au început exporturile de mere din recolta anului 2024. În august-septembrie au fost exportate 13,300 tone de mere.
Republica Moldova produce mere pe o suprafață de 46 mii hectare.