Autoritățile spaniole au hotărât să închidă orașul Madrid, pentru o perioadă de zece zile, în prima parte a lunii decembrie, pentru a opri răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus.
Capitala Spaniei, oraşul Madrid se va închide în perioada 4 - 13 decembrie pentru a încetini transmiterea infecțiilor cu noul coronavirus înainte de Crăciun. Decizia a fost luată de guvernul regional din Madrid în ideea în care urmează sărbătorile de iarnă. Granițele cu celelalte regiuni ale Spaniei vor fi închise în această perioadă pentru ca autoritățile să poată controla situația epidemiologică în capitală.
„Vrem ca lucrurile să meargă cât mai bine, având în vedere apropierea Crăciunului”, a spus adjunctul ministrului Sănătății din Spania, Antonio Zapatero, conform agenției de presă ANSA.
Pe de altă parte, șeful guvernului regional, Isabel Díaz Ayuso, a declarant că autoritățile vor să evite deplasările masive și să dea un impuls pentru reducerii infecțiilor înaintea unei sărbători atât de importante așa cum este Crăciunul.
Odată adoptată măsura de închidere a orașului Madrid, Circulația cetățenilor va fi permisă numai în situații de strictă necesitate sau în cazuri de extremă urgență, după cum relatează agenția de presă ANSA care citează presa locală. Conform noilor reguli, în Madrid nu va mai fi permis accesul vizitatorilor din alte orașe decât pentru a merge la un medic, la locul de muncă ori pentru cumpărături esențiale. Locurile de joacă pentru copii şi parcurile se vor închide, iar întâlnirile în grupuri mai mari de şase persoane vor fi interzise.
Stare de urgență sanitară până în mai 2021
La finalul lunii octombrie, parlamentul spaniol a aprobat, prin vot, solicitarea premierului Pedro Sanchez care a propus instituirea stării de urgenţă sanitară timp de şase luni pe întreg teritoriul Spaniei. Autoritățile centrale de la Madrid cred că doar în acest fel pot încetini, dacă nu stopa, transmiterea noului coronavirus în rândul populației. În urma votului dat de deputații spanioli, starea de urgenţă sanitară va fi în vigoare până pe 9 mai 2021.
Deși, în virtutea statutului de autonomie administrativă de care se bucură, regiunile spaniole ar fi putut lua aceste decizii fără un decret al guvernului central, premierul Sanchez a considerat necesar să adopte noul cadru juridic pentru a împiedica anularea restricţiilor de către justiţie, așa cum s-a mai întâmplat în trecut.