Locuitorii din cel mai nordic oraș din lume, Longyearbyen, din Norvegia, se confruntă cu o serie de legi mai puțin obișnuite. De exemplu le este interzis să moară, să aibă pisici sau să iasă din localitate fără pușcă.
Întrucât cadavrele nu se descompun din cauza temperaturilor extrem de scăzute, oamenii de știință au stabilit că cimitirele de aici sunt încă pline de virusul gripei Spaniole care a făcut ravagii în lume în 1918 și spun că există riscul ca acesta să fie în continuare răspândit.
Longyearbyen este un mic oraș minier de cărbune cu 2.000 de locuitori în arhipelagul Svalbard din nordul Norvegiei. Acesta este cel mai nordic oraș din lume, iar temperatura medie anuală este de -17 grade Celsius.
În 1950, autoritățile „au interzis moartea” după ce au descoperit că trupurile îngropate nu se descompun din cauza temperaturii scăzute. Acest fenomen reprezintă un risc grav pentru sănătate, deoarece 11 persoane de aici au murit în 1918 din cauza grupei spaniole, care a ucis circa 5% din populația globului la sfârșitul Primului Război Mondial.
După ce a fost dată această lege, toți bolnavii în stadii terminale sunt transportați pe calea aerului pe continent și apoi sunt îngropați tot acolo.
Cadavrele celor 11 persoane moarte din cauza gripei spaniole au fost deshumate de oamenii de știință care au extras virusul gripei din ele și speră să îl poată folosi pentru a studia boala și a găsi un antidot pentru a preveni apariția unui focar similar.
Faptul că le este interzis să moară nu este singurul lucru bizar la orășelul norvegian. De exemplu rezidenții sunt obligați prin lege să poarte o pușcă în cazul în care părăsesc limitele orașului, deoarece în jur se găsesc 3.000 de urși polari. De asemenea, este stabilit prin legislație câtă băutură alcoolică poate consuma un localnic: 24 de cutii de bere, două sticle de whisky și o jumătate de sticlă de vin pe lună.
Tot aici sunt interzise pisicile pentru a proteja populația de păsări din Arctica, iar vizitatorii trebuie să-și scoată încălțămintea când intră în orice clădire, nu doar în locuințele oamenilor.