Wigan, un mic orășel din Marea Britanie a găzduit Campionatul Mondial de mâncat plăcinte. Nimic obișnuit, însă datele oficiale furnizate de sistemul public de sănătate arată că aproape jumătate din locuitori orașului Wigan suferă de obezitate.
Aproximativ o treime din britanici suferă de obezitate
Doi localnici din cinci suferă de obezitate. Aceste cifre au făcut că micuțul oraș din Marea Britanie să fie desemnat în mod simbolic „Capitala obezității”. O situație similară întâlnim într-un alt oraș din Albion. În Greater Manchester aproximativ trei sferturi dintre localnici sunt supraponderali, cu un indice de masă corporală mai mare de 25.
Potrivit NHS (sistemul public de sănătate din Mare Britanie), orice valoare a indicelui de masă corporală cuprinsă între 25 și 30 de puncte indică supraponderalitate. Valorile care depășesc 30 de puncte înseamnă obezitate. La nivel național, mai bine de un sfert din populația Marii Britanii are probleme cu greutatea.
O treime din britanici au probleme de greutate
În pofida multiplelor cazuri de obezitate, bărbații din Wigan trăiesc în medie 77 de an. Media națională este 79 de ani. Pentru a corecta numărul mare de obezi, autoritățile locale au inițiat programe specifice și cursuri de nutriție.
Dintre statele G7, rata de obezitate în rândul adulților este mai mare decât în Franța, Germania, Italia și Japonia. Experții din sănătate arată cu degetul spre volumul mare de alimente procesate disponibile în magazine, promovarea intensă și disponibilitatea alimentelor nesănătoase.
Numărul persoanelor care suferă de obezitate a atins cote alarmante
Procentul mare al obezității se traduce în termeni economici printr-o gaură anuală de 100 de miliarde de lire în economia Marii Britanii. Obezitatea accentuează criza de pe piața muncii și pune presiune pe sistemul public de sănătate.
Guvernul condus de Rishi Sunak a anunțat „măsuri ferme” pentru a combate obezitatea. Executivul de 10 Downing Street a introdus o taxă pentru producătorii băuturilor carbogazoase. De asemenea, autoritățile britanice au acordat o finanțare de 600 de milioane de lire pentru programele sportive dedicate copiilor și pentru medicamentația specifică.
Un studiu efectuat de institutul Yazen Health arată că 37% dintre britanici sunt de părere că cei care suferă de obezitate sunt responsabili pentru stilul de viață sedentar și nesănătos. Același institut a indicat ca factori principali lenea, genetica sau lipsa de motivație.