Dezastrul provocat de cutremurul de magnitudine 7,9 pe scara Richter, produs luni în China, îi trimite în prima linie pe soldaţii Armatei Populare de Eliberare, însă rcinaţi acum cu o misiune istorică.
Autorităţile de la Beijing au mobilizat 100.000 de soldaţi pentru a-i recupera pe supravieţuitorii prinşi sub dărâmături şi pentru a transporta ajutoare sinistraţilor, relevă AFP.
Pe jos, în camioane, la bordul elicopterelor, zeci de mii de soldaţi au plecat de urgenţă spre provincia Sichuan (sud-vest), cea mai afectată de seismul care a lăsat în urmă circa 15.000 de morţi, 40.000 de dispă- ruţi şi zeci de mii de răniţi.
Soldaţii sunt acum eroii sinistraţilor. Toate speranţele oamenilor stau în ei. Trupele de intervenţie, care fac parte din cea mai mare armată din lume trebuie să lupte de această dată şi cu condiţiile meteo extrem de nefavorabile. O ploaie rece şi puternică s-a abătut asupra regiunii afectate de cutremur, amplificând coşmarul oamenilor şi îngreunând misiunea salvatorilor. 7.700 de morţi din 10.000 de suflete
Gravitatea situaţiei depăşeşte cele mai pesimiste estimări. În anumite zone, accesul echipelor de salvatori este aproape imposibil. În aria din jurul epicentrului seismului, mai multe aşezări au fost pur şi simplu rase de pe faţa pământului. „Nu mai există nicio casă în mai multe oraşe şi localităţi din districtul Wenchuan; totul a fost ras“, a afirmat Wang Yi, şef al unei unităţi din cadrul poliţiei armate. În oraşul Yingxiu, unde a fost localizat epicentrul cutremurului, din cei 10.000 de locuitori, 7.700 au murit. Iar din cei 2.300 care au supravieţuit, peste o mie sunt grav răniţi. „Situaţia din Yingxiu este mai groaznică decât ne temeam“, a declarat un responsabil local.
Armata chineză a paraşutat ieri pachete cu alimente în zonă. „Două elicoptere au început să paraşuteze ajutoare în Yingxiu“, în districtul Wenchuan, a anunţat generalul Li Shiming, comandantul regiunii Chengdu.
În timp ce soldaţii fac eforturi supraomeneşti să-i ajute pe sinistraţi, supravieţuitorii continuă să lupte pentru ziua de mâine. Împrejurimile şi oraşul Dujiangyan, unde moartea a lovit fără milă, s-au transformat în tabere de corturi. Însă corturile nu au ajuns încă la toţi sinistraţii. În Dujiangyan, sinistraţii luptă pentru viaţă
Nu departe de un liceu care s-a prăbuşit, în jur de 50 de persoane au încercat să-şi încropească un adăpost - câţiva pari înfipţi în pământ peste care stă întinsă o folie. Sub adăpostul improvizat se găsesc câteva paturi, câteva mese şi câteva haine. „Am făcut totul singuri. Nu am primit corturi de la guvern“, a spus Zhang Chegqiang, un bărbat de 50 de ani, care trebuie să aibă grijă de familia sa de şapte persoane.
Cu toate acestea, speranţa nu a murit. O fetiţă de 3 ani a fost salvată, ieri, după ce a stat timp de 40 de ore îngropată sub dărâmături, peste cadavrele părinţilor ei. Copilul, care avea răni grave la picioare, a fost localizat marţi dimineaţă, însă de teamă că ar putea să-i agraveze rănile, salvatorii au aşteptat să primească echipamente speciale pentru a putea interveni.