S-a schiţat lista cu CEL MAI MARE NIVEL DE RADIAŢII naturale. ORAŞUL TĂU SE AFLĂ PE EA? Anunţ de ultimă oră
- Ionut Gogean
- 24 mai 2017, 17:14
Timișoara și Zimnicea sunt orașele din România cu cele mai mari radiații naturale. Cu toate acestea, nivelul de 5 Bq (Becquere)/mc, care se înregistrează aici, este sub limita de avertizare de 50 Bq/mc și cea de alarmare de 200 Bq/mc, arată datele Comisiei Naționale pentru Controlul Activelor Nucleare (CNCAN).
În clasamentul orașelor cu cele mai mari radiații naturale din România se mai află și Drobeta-Turnu Severin, Craiova, Vaslui și Călărași. Măsurătorile au fost efectuate pe data de 22 mai, la ora 9.00, anunță CNCAN, potrivit Digi24.ro.
“Este vorba despre radon, un gaz radioactiv care există în sol. A existat dintotdeauna și face parte din radiațiile naturale, iar gradul de periculozitate este foarte mic. Valorile sunt total nesemnificative. Vedeți că în orașele din Transilvania, spre exemplu, în Cluj, nivelul de radiații, care oricum este mult mai mic decât nivelul de avertizare, este mai scăzut decât în București. Aceasta din cauza solul din zona respectivă. Mulți ar spune că nivelul de radiații ar trebui să fie cel mai mare în zona Cernavodă, pentru că acolo există cele două reactoare nucleare. Nici vorbă de așa ceva, acolo nivelul este foarte mic”, a declarat președintele CNCAN, Rodin Traicu.
În cazul orașelor cu radiații naturale ridicate, specialiștii recomandă aerisirea spațiilor închise, întrucât nivelul de radiații din interiorul clădirilor este mai mare decât cel din exterior.
CNCAN va realiza în următorii doi ani o hartă care să dezvăluie nivelul de radiații din interiorul clădirilor, tunelurilor și al caselor de locuit. Instituția este obligată să facă acest lucru printr-o directivă europeană, care trebuie preluată în legislația națională până în aprilie 2018.
“Odată cu apariția aglomerărilor urbane și modificarea substanțială a tehnologiilor de construcție, coroborat și cu directiva europeană referitoare la eficiența energetică transpusă în legislația românească, a apărut, la nivel global, o tendință de control al acestei cantități de gaz – radon -, care era în mod normal vehiculat prin aerisirea care se făcea zilnic în locuințe, spații de lucru, hale, subsoluri, tuneluri, birouri și așa mai departe”, a susținut Traicu.
pe de altă parte, un clasament realizat de o platformă de imobiliare din România arată faptul că Brașov, Oradea și Sfântul Gheorghe ocupă priumele locuri în țară, când vine vorba de cele mai curate orașe. Bucureștiul se află, din păcate pe locul 23.