Economie
Manevre de 600 milioane de euro. Dispare o companie importantă pentru România!
Orange, liderul de piaţă din România, va achiziţiona fostul Romtelecom, compania de servicii fixe a grupului Telekom.
Orange prin achiziţia fotului Romtelecom, într-o tranzacţie de 500 mil. euro, va câştiga propria reţea fixă care acoperă 3 milioane de gospodării. Telekom România este formată din firmele Telekom România Communications (fostul Romtelecom - operator de comunicații fixe) și Telekom România Mobile Communications (fostul Cosmote - operator de comunicații mobile).
Cine va fi lider de piaţă după această achiziţie
Achiziţia nu le va permite francezilor să devină numărul unu pe pieţele cheie de cablu TV şi internet fix, unde grupul local
Digi rămâne lider clar, cu peste 50% din numărul de clienţi, dar le oferă, în sfârşit, propria reţea fixă, care acoperă circa 3 milioane de gospodării.
Orange, liderul pieţei de telecom din România - cu afaceri de 5,8 mld. lei (1,2 mld. euro) în 2019 - generate în principal de telefonia mobilă - va achiziţiona fostul
Romtelecom, compania de servicii fixe a grupului Telekom, un business cu venituri de circa 2,8 mld. lei (593 mil. euro), aproximativ 1,3 milioane de clienţi pentru servicii TV, câte aproximativ un milion de clienţi pentru serviciile de net fix şi telefonie fixă şi, în principal, o reţea de fibră care acoperă aproape 3 milioane de gospodării, potrivit unor surse.
Mai mult, Orange, liderul pieței de comunicații mobile din România, este interesată de preluarea infrastructurii fixe de comunicații a fostului Romtelecom, pentru a fi un furnizor complet de servicii fix-mobile, așa cum a devenit Vodafone după preluarea UPC România.
Achiziţia, discutată de cei doi giganţi de circa patru ani de zile, îi va permite Orange să-şi rezolve problema stringentă a absenţei unei infrastructuri fixe extinse până în casele clienţilor de pe segmentul de retail, care să-i permită să vândă pachete fix - mobil către clienţi. Orange, care a ezitat de-a lungul anilor să demareze procesul anevoios de a-şi dezvolta propria reţea fixă, a testat în ultimii ani colaborarea cu Telekom, semnând un acord care îi oferea acces la reţeaua de fibră a Telekom din mediul urban, informează
ZF.
Ministrul Lucian Bode, despre achiziția Telekom de către Orange
Negocierile au avansat foarte mult și într-o direcție pozitivă pentru statul român. Vom avea un cuvânt foarte important de spus în viitoarea entitate.
Intenția OTE Group de a-și vinde participația majoritară în Telekom România este evidentă, fiind o decizie strategică luată la nivel de grup, vă asigur că negocierile au avansat foarte mult și într-o direcție pozitivă pentru statul român", a declarat joi, pentru HotNews.ro, Lucian Bode, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor.
„În niciun moment nu ne-am pus problema să înstrăinăm participația minoritară în Telekom România. Vă asigur că am depus eforturi consistente și statul va rămâne în viitoarea entitate și, mai mult decât atât, va avea un cuvânt foarte important de spus”, a precizat ministrul.
Ne puteți urmări și pe
Google News