Orădencele care colorează România în roșu-galben și albastru. Au făcut un steag de 100 de m și o stemă regală brodată manual pentru Regele Mihai

Orădencele care colorează România în roșu-galben și albastru. Au făcut un steag de 100 de m și o stemă regală brodată manual pentru Regele Mihai Sursa foto: EVZ

Alexandrina Chelu –Schorr este absolventă de Drept și este jurista firmei de steaguri a familiei, firmă care colorează România în roșu-galben și albastru de 1 Decembrie.

Familia Chelu și doamnele care lucrează în mica afacere de familie din centrul Oradiei  nu prididesc în această perioadă să facă față comenzilor de simboluri naționale. Așa se întâmplă în fiecare an în preajma zilei de 1 Decembrie.

Mii de steaguri, panglici şi cocarde trebuie să fie gata până pe 1 Decembrie. Mii şi mii de metri de ţesătură: minimat, mătase, franjuri, tafta groasă pentru steaguri militare trec prin mâinile croitoreselor.

Firma de steaguri din Oradea e cunoscută și  în afara țării, “am început să trecem granița”, cum spune Alexandrina Chelu –Schorr, care lucrează alături de mama ei, de doamna Iuliana,  în atelier. Asociații din Spania, Austria, Italia doresc să afișeze de 1 Decembrie steaguri, cocarde, eșarfe realizate la Oradea. Comenzile au crescut cu 30 % față de lunile precedente, acum e momentul lor, sunt căutați ca pâinea caldă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lucrează la șabloane pe culori, le asamblează, le descarcă, le pune șnur, pompon . Așa se naște un fanion. Sunt operații multe, migăloase, e nevoie de răbdare.  Comenzile sunt diverse, a fost și un steag de 25 mp, și  tricolorul imprimat cu simbolul dacic, dar și stegulețe pe care oamenii vor să le afișeze în geamuri. În trecut au avut o comandă pentru un steag de 100 m lungime. Au lucrat două zile la el.

Un steagul standard are 140x90 e din mătase, e elegant,  și are franjuri. Sunt steaguri comandate de persoane fizice , dar și de instituții. Pentru a doua oară consecutiv Primăria București a apelat la firma din Oradea. Alexandrina spune că vin comenzi de unde nu se așteptau cu ani în urmă. Fac steaguri pentru  Consiliul Județean Timiș, Consiliul Județean Hunedoara, Consiliul Judeșean Sălaj , dar sunt și mulți primari  pe lista beneficiarilor simbolurilor naționale realizate  de firma Iulianei Chelu.

Au muncit o lună și jumătate pentru stema regală

Afacerea cu steaguri a deschis și ușile Casei Regale familiei Chelu.

Doamna Iuliana, Florian Chelu-Madeva şi fiica lor Alexandrina a fost oaspeții Casei Regale, la Săvârşin. Orădenii nu s-au dus cu mâna goală, ci cu daruri pentru Regele Mihai. O stemă brodată manual.

Majestatea SA Regele Mihai I a primit cadoul orădenilor chiar în interiorul Castelului de la Săvârșin. La  stema regală brodată manual, în întregime, la s-a lucrat o lună şi jumătate, iar la realizarea ei a contribuit graficiana Victoria Cucu.