Oradea, orașul din România unde poți călători cu 300 de ani înapoi în timp. Proiectul a fost finanțat cu fonduri europene

Oradea, orașul din România unde poți călători cu 300 de ani înapoi în timp. Proiectul a fost finanțat cu fonduri europene Sursa: Photo 115210764 © Andreaobzerova | Dreamstime.com

Oradea este singurul oraș din România care le oferă turiștilor și locuitorilor o experiență inedită cu ajutorul unei aplicații inteligente. Cu toții pot descoperi cum era orașul în urmă cu 300 de ani.

Astfel, cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, adusă în municipiu cu ajutorul fondurilor europene, poți călători în timp și să descoperi în centrul orașului cum se desfășura trocul între habsburgi și sârbi, între neguțătorii care se adunau în urbea care înflorea la vremea aceea.

Oradea, orașul din România care te întoarce înapoi în timp

În apropierea Palatului Vulturul Negru, Primăriei Oradea și Bisericii cu Lună au fost instalate panouri pe care se regăsește un cod QR. Odată ce-l scanezi, poți descărca o aplicație care folosește realitatea augmentată. Prin urmare, oricine cu un telefon inteligent se poate întoarce înapoi în timp. „Cu ajutorul noii tehnologii ajungem în urmă cu trei secole pentru a le prezenta turiștilor din zona Pieței Unirii din Oradea cele mai importante clădiri din această zonă.

Sunt fotografii create după sursele istorice realizate împreună cu istorici locali. Sunt reproduceri a vechilor clădiri care au fost pe amplasamentele actuale ale celor mai recunoscute opere arhitecturale și de patrimoniu ale orașului”, a declarat Alexandru Chira, director executiv Visit Oradea.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, pe lângă imagini, aplicația redă celor care o folosesc și informații esențiale, care au fost culese cu ajutorul istoricilor.

Turiștii, încântați de ideea aleșilor locali

Toți turiștii s-au arătat încântați de ideea aleșilor de a folosi realitatea augmentată în Oradea, menționând că aceasta le oferă ocazia să afle mult mai multe informații în timp real.

E o idee bună pentru că ai ocazia să afli mult mai multe informații în timp real, inclusiv generația tânără, care-s tot timpul pe social media, pot să downloadeze foarte ușor informații, să afle lucruri. Deci, da, idee foarte bună cât mai multe locuri din Oradea ar trebui să aibă, știu eu, zone din astea unde se pot scana informații", a spus un turist.

Istoria se poate arăta pe telefon, pe telefonu care e tot timpul la noi și deja e poate cel mai sigur lucru tot timpu asupra noastră, mai sigur decât o hartă și mai sigur decât o carte de istorie.

Așa că am descoperit ce a fost aici, în ce măsură a evoluat, tot ce înseamnă piața, tot ce înseamnă centrul acesta pe care astăzi îl vedem renovat sub forma asta. Și toate sunt niște bomboane frumoase și colorate. Ce a fost mai demult și e spectaculos”, mai menționat o femeie, potrivit antena3.ro.