OPTIMISM ?I SUCCES. Filosofia ciob?na?ului C?t?lin: Cea mai bun? oaie e capra
- Ionu ţ Fantaziu
- 22 noiembrie 2012, 16:38
Cei care se ocup? de mai mult timp de cre?terea caprelor spun c? î?i po?i deschide o ferm? ?i cu 30 de capete, care ar costa în jur de 10.000 de lei, iar banii îi po?i recupera din primul an.
Printre copaci, din deal coboar? un cârd de capre pân? la poale. Le înso?e?te Breazu, un câine ciob?nesc. Nu latr? ?i nu le arat? drumul, mai mult le p?ze?te de jivinile care ar putea ap?rea prin p?dure. În mijlocul caprelor e C?t?lin, un tân?r de 30 de ani din Aluni?, o comun? aproape de Sl?nic Prahova, care, în urm? cu vreo 5 ani, i-a luat oile lui taic?-su ?i le-a schimbat cu capre. Acum a ajuns la 70.
Mentor în afacere i-a fost Nicolae Teju, un vecin din sat, om cu func?ie în Sindicatul Na?ional al Cresc?torilor de Ovine ?i Caprine. "I-am zis, «las? oile, c? n-ai ce face cu ele». La capr? produc?ia e mult mai mare, aproape dubl?. Ai 50 de kilograme de brânz? pe an ?i 280-300 de litri de lapte", explic? cum stau lucrurile cresc?torul Teju, care a ajuns în aproape 7 ani la o turm? de 200 de capre.
Teju spune c? l-au c?utat mul?i tineri interesa?i s?-?i deschid? o ferm? de capre. Laptele ?i brânza au început s? fie din ce în ce mai c?utate, pentru c? sunt mai s?n?toase decât produsele de la celelalte animale.
Psihologia caprei
Dac? vrei s?-?i deschizi o astfel de ferm?, trebuie s? ?tii un pic ?i din psihologia animalului. În momentul în care sunt multe capre în turm?, peste 100, produc?ia scade considerabil.
"Capra e un animal foarte curios. Dac? iau o crac? ?i le-o pun în apropiere se adun? 7-8. În momentul în care sunt multe, li se pare c? fiecare m?nânc? ceva mai bun, se plimb? dintr-o parte în alta ?i nu se mai hr?nesc. Cel mai bine e în cârduri mai mici", explic? fermierul.
La c?pr?rie, C?t?lin e un fel de om orchestr?: le duce la p?scut, le mulge ?i face brânza. "Vând la clien?i mai vechi, un fel de abona?i care vin des la mine. Brânza o dau cu 15 lei kilogramul, iar laptele e în jur de 3 lei. În plus, cu zerul po?i cre?te un porc, urda o mai dai la p?s?ri", spune c?prarul.
"Animal de?tept, nu e proast? ca oaia"
De cum cade frunza ?i intr? frigul în p?dure, oaia r?mâne în staul ?i a?teapt? mâncare de la st?pân. "Capra o sco?i la p?scut, chiar dac? e frig. Dac? nu ninge, mai g?se?te o frunz?, r?murele, coceni, mugurele, le m?nânc?", explic? Nicolae Teju, mentorul c?prarilor din Aluni?. Prin p?dure, capra pa?te tot felul de plante medicinale. "Acum m? bat pentru laptele terapeutic. Cel de capr? e medicament curat, e foarte bun pentru boli digestive ?i la pl?mâni", crede cu t?rie fermierul Teju, care mai zice pe sub must??i c? un pahar de lapte de capr? bate cu siguran?? pân? ?i Viagra.
Dup? mai bine de 5 ani de crescut capre, ciobanii concluzioneaz?: "Capra e foarte în?eleg?toare, nu e proast? ca oaia. Dac? omul st? jos, stau ?i ele, o dresezi u?or."
Dac? vrei s? le cre?ti singur, cel pu?in vara te treze?ti pe la ora 5 ?i mergi la culcare seara târziu, pe la miezul nop?ii. "Avantajul c? ele se satur? repede, în 3-4 ore pasc ?i apoi iau o pauz?. În timpul ?sta, la prânz, am vreme s? fac brânza, de exemplu", poveste?te C?t?lin cum decurge o zi de munc? la ferma de capre.
La C?t?lin e mai mult decât o afacere, e un fel de simbioz? om-capr?. Cum a plecat ciobanul de lâng? ?arc pân? în vale, toate caprele ?i-au mutat brusc privirile speriate spre el ?i au început un cor puternic de beh?ituri. "Au v?zut c? pleac? ?i strig? dup? el", explic? mama lui C?t?lin.
"Un pahar de lapte de capr? face mai mult bine decât o pastil? Viagra" NICOLAE TEJU, proprietarul unei ferme de 200 de capre INVESTI?IE INI?IAL?: 6.000 DE LEIProfit la 30 de capre: 15.000 de lei/an
- în medie, pe pia??, o capr? cost? în jur de 200 de lei. Dac? ai cump?ra 30 de capre, ar însemna s? dai cam 6.000 de lei;
- tot la prima investi?ie includem ?i suprafa?a de p??une, pentru 2 hecare trebuie s? sco?i din buzunar în jur de 5.000 de lei;
- într-un an, de la cele 30 de capre po?i ob?ine în jur de 9.000 de litri de lapte, din care faci aproximativ 1.500 de kilograme de brânz?. Dac? vinzi tot ce-ai produs la 15 lei kilogramul ai ob?ine în jur de 20.000 de lei;
- pentru a mai reduce din cheltuieli, în primul an ar trebui s? te ocupi personal de ferm?. Altfel, dac? ai angaja un cioban, ar trebui s? sco?i din buzunar pentru salariu ?i mâncare în jur de 1.500 de lei pe lun?.