Optimism de la Obama

Preşedintele american a inserat o notă pozitivă într-un discurs de săptămâna aceasta despre starea economiei Statelor Unite.

Într-o schimbare de retorică vizibilă, preşedintele american Barack Obama a declarat marţi seară că eforturile agresive de redresare a economiei Statelor Unite au început deja să dea roade, dar a avertizat că efectele recesiunii vor fi resimţite în continuare anul acesta, scrie „Financial Times”.   Liderul de la Casa Albă a explicat studenţilor de la Universitatea Georgetown că planul său de stimulare a economiei, în valoare de 787 de miliarde de dolari, programul de 700 de miliarde de dolari implementat pentru recapitalizarea băncilor, planul federal în valoare de 70 de miliarde de dolari pentru combaterea crizei locuinţelor şi fondurile de asistare financiară a industriei auto americane „au început să dea semne de progres economic”.

„Acestea sunt veşti binevenite şi încurajatoare, dar acest lucru nu înseam nă că vremurile grele s-au dus. Anul 2009 va rămâne unul dificil pentru economia americană. Severitatea acestei crize va duce în continuare la noi disponibilizări, executări silite şi la mai multă durere până ce se va încheia”, a adăugat Obama.

Trezoreria, mai temperată

Ben Bernanke, preşedintele Trezoreriei americane, manifestă însă un optimism mai rezervat. „Am observat ceva semne privind o încetinire a declinului economic”, a explicat el. „Nu vom asista însă la o redresare economică semnificativă în lipsa unei stabilizări a sistemului nostru financiar şi a pieţei creditelor. Înregistrăm progrese pe acest front”, a adăugat Bernanke.

Atât Obama, cât şi Bernanke au sprijinit decizia autorităţilor federale de a evita falimentele marilor instituţii financiare americane.

Preşedintele a explicat că administraţia nu s-a grăbit să naţionalizeze băncile grav afectate de criză înainte de a cunoaşte rezultatele „testelor de stres” la care au fost supuse şi că urmează a fi date publicităţii în cursul acestei luni. „Considerăm că naţionalizările preventive vor duce, cel mai probabil, în final, la o presiune financiară şi mai mare asupra contribuabililor”, a declarat Obama.

CONTRAATAC   Campanie împotriva măsurilor economice

Critici ai planului de relansare economică propus de Obama, republicanii intenţionau să reediteze ieri, la scară naţională, revolta din anul 1773, rămasă în istorie sub denumirea de „Partida de ceai de la Boston” (coloniile americane au protestat faţă de taxele impuse de coroana britanică), pentru a demonstra ceea ce ei numesc opoziţia populaţiei faţă de măsurile fiscale ale administraţiei. Campania de protest faţă de planul de relansare a economiei era programată să se desfăşoare prin intermediul site-urilor de socializare şi prin diferite alte materiale distribuite populaţiei, printre care şi pliculeţe de ceai, simbol al revoltei din secolul al XVIII-lea. Demersul republicanilor este însă şi un instrument eficient de măsurare a cotei lor de popularitate în rândul electoratului american. CITIŢI ŞI:

CHRISTIAN MITITELU: Obama – admirat, dar greu de descifrat