Opt extremiști bulgari, condamnaţi pentru vandalizarea unei moschei

Opt persoane au fost condamnate pentru participarea la manifestaţia ultranaţionalistă care a avut loc vineri în oraşul bulgar Plovdiv, în timpul căreia a fost vandalizată o moschee din centrul oraşului şi s-a ajuns la ciocniri între forţele de ordine şi protestatari.

Toţi condamnaţii au primit pedepse între 6 luni şi un an de închisoare, cu suspendare, sau amenzi între 150 şi 200 de euro. Printre cei condamnaţi sunt şapte bărbaţi şi o tânără. Aproximativ 150 dintre participanţii la protest au fost audiaţi în inspectoratele de poliţie, scrie Agerpres

Secretarul general al Ministerului bulgar de Interne, Svetlozar Lazarov, a declarat luni că poliţia nu va tolera acţiuni rasiste şi xenofobe. Lazarov a precizat pentru postul de televiziune TV7 că a fost deschisă o anchetă cu privire la manifestarea urii interetnice în legătură cu evenimentele din Plovdiv. El a adăugat că cetăţenii au dreptul să-şi exprime părerea, inclusiv prin proteste, dar acest lucru nu trebuie să iasă din limitele legii.

Aproximativ 2.000 de persoane, printre care numeroşi suporteri ai mai multor cluburi de fotbal din ţară, s-au strâns, vineri, în centrul oraşului Plovdiv pentru a cere Curţii de Apel să anuleze decizia unei instanţe inferioare de retrocedare a clădirii unei moschei din oraşul Karlovo către Muftiatul cultului musulman.

Forţele de ordine au intervenit cu bastoane din cauciuc după ce o parte dintre manifestanţi au atacat cu pietre şi petarde moscheea din centrul Plovdivului. Toate geamurile moscheii au fost sparte şi chiar a început să iasă fum din clădire, cel mai probabil din cauza unui cocteil Molotov. Protestatarii au încercat să vandalizeze şi filiala Mişcării pentru drepturi şi libertăţi (principala formaţiune a minorităţii turce) din Plovdiv, precum şi consulatul Turciei, dar au fost îndepărtaţi de poliţişti.

Din anul 2011, Muftiatul cultului musulman din Bulgaria a cerut retrocedarea a peste 80 proprietăţi construite în timpul Imperiului Otoman şi naţionalizate de regimul comunist. Aproximativ 10% din cetăţenii Bulgariei se declară musulmani, cei mai mulţi fiind de etnie turcă.