Opt motive pentru care ar trebui să citim cărți în fiecare zi

Sursa foto: Arhiva EVZ

Nu este nevoie să convingi pe nimeni că citirea cărților aduce beneficii neprețuite unei persoane.

De ce, atunci, atât de puțini oameni sunt interesați de o ocupație atât de utilă? Doar 10% dintre noi citesc mai mult de 7 cărți pe anб iată 8 motive pentru care ar trebui să citești cărți în fiecare zi.

  1. Cititul formează caracterul

Citind cărți, ficțiune, sociale sau psihologice, ne formăm caracterul, indiferent de vârstă. Evaluând calitățile pozitive și negative ale eroilor, moralitatea comportamentului, comparăm acțiunile eroilor cu propria noastră conștiință. Vicisitudinile personajelor reflectă în mod repetat  viața noastră de zi cu zi. Aceasta înseamnă că avem mult mai multe șanse să ne gândim asupra deciziilor noastre.

  1. Lectura extinde resursa de vocabular

Lecturând mai multe cărți, înveți și posezi mai multe cuvinte noi. Noul repertoriu va rămâne pentru totdeauna în dicționarul tău intern. Deja în anii treizeci, Napoleon Hill, în cartea sa Gândește-te și îmbogățește-te, a cerut extinderea resursei de vocabular. Acest lucru contribuie la atingerea succesului vieții - atât în ​​viața privată, cât și în cea profesională. Cuvintele noi stimulează procesele de gândire care afectează direct acțiunile și expresiile reale ale gândurilor și sentimentelor.

  1. Cititul îmbunătățește memoria

Lectura stimulează imaginația pentru a crea „videoclipuri” și imagini. Noile cunoștințe sunt combinate cu cele care există deja. Cititul întărește „mușchii memoriei”, la fel cum ridicarea greutăților dezvoltă mușchii unui culturist. Cu fiecare informație nouă, creierul creează noi sinapse, îmbunătățește activitatea celor existente și încetinește procesul morții lor. Din acest motiv, este mult mai probabil să păstrați o memorie mai bună decât oamenii care se uită la televizor.

  1. Cititorii au mai multe șanse să-și exprime opiniile și să participe la viața publică

Un studiu realizat de HEA (agenția americană) arată că oamenii care citesc regulat se adaptează mult mai ușor în  societate. Au o mai mare ușurință și libertate de exprimare a gândurilor și pozițiilor. Aceasta înseamnă noi oportunități. Cititul crește și stima de sine și face șansele de succes în viață mai reale.

  1. Cititul cărților reduce stresul și îmbunătățește starea de spirit

Când citești, lumea ta se mută în alt loc, așa că nu simți pe acest fundal greutățile vieții de zi cu zi. În timpul citirii, toate neajunsurile vieții de zi cu zi trec în uitare. Un studiu din 2009 a arătat că lecturarea pentru doar câteva minute pe zi poate reduce nivelul hormonilor de stres cu până la 70%. Acest lucru vă îmbunătățește starea de bine și calitatea somnului.

  1. Cititul ajută la dezvoltarea gândirii analitice

Ai reușit vreodată să citești un roman și să prezici singur sfârșitul lui în timp ce citești? Dacă da, înseamnă că cărțile ți-au întărit gândirea analitică și abilitățile de imaginație. Cu cât citești mai mult, cu atât poți vedea mai mult. De asemenea, datorită lecturii, analizăm mai bine orice informație și ne este mai ușor să construim lanțuri logice. Cititul este un fel de brainstorming.

  1. Cititorii memorează și învață noi discipline mai repede

Cărțile ne oferă multe mesaje valoroase, precum și fapte interesante din diferite domenii ale vieții și științei. Aceasta înseamnă că devenim mai înțelepți și mai inteligenți. Privim lumea dintr-o perspectivă mai largă, ceea ce ne face mult mai obiectivi și ne permite să ne distanțăm de probleme. În timp ce citim, creierul nostru funcționează ca un jucător pentru a vizualiza pasajele pe care le-am citit. Această procedură îmbunătățește memoria. Suntem capabili să stocăm informații și amintiri rapid și mult mai mult.

  1. Cititul te poate salva de boala Alzheimer

Cercetările din PNAS (American Journal of Science) au demonstrat că cititorii obișnuiți sunt de două ori și jumătate mai puțin probabil să fie diagnosticați cu boala Alzheimer. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că lectura va ajuta la prevenirea bolilor. Cu toate acestea, există o corelație între activitățile intelectuale, cum ar fi dorința de a citi, care are un efect semnificativ asupra celulelor creierului. Sursa: motivation-life.ru