Opt boli care îi țin pe epidemiologi treji noaptea
- Dosofteea Lainici
- 19 februarie 2023, 18:25
În urmă cu doar trei ani, pe 30 ianuarie 2020, șeful Organizației Mondiale a Sănătății a făcut o declarație istorică: Un „nou virus” care fusese identificat pentru prima dată în China se răspândise până la un grad în care devenise o „urgență de sănătate publică de interes internațional”.
Virusul cunoscut acum sub numele de SARS-CoV-2 - care provoacă boala COVID-19 - se răspândește în continuare. Dar pentru cei care studiază bolile infecțioase, a vorbi despre următoarele posibile pandemii este o necesitate.
Acesta este motivul pentru care Organizația Mondială a Sănătății păstrează o listă de viruși și bacterii cu potențial pandemic. Jill Weatherhead, de la Baylor College of Medicine, spune că prioritizarea bolilor se bazează, în general, pe doi factori: capacitatea lor de a se răspândi și capacitatea oamenilor de a le trata. Iată care sunt bolile de pe lista actuală:
Virusul Nipah
Ce animale sunt purtătoare: liliecii fructiferi, inclusiv cei numiți vulpi zburătoare, și animalele domestice precum porcii, caii, pisicile și câinii.
Cum se răspândește: Virusul Nipah poate fi transmis la om de la animale sau de la alimente contaminate. De asemenea, poate fi transmis direct de la om la om.
Bilanțul său: 40% până la 75% rată de mortalitate. Virusul poate provoca, de asemenea, encefalită, sau umflarea creierului.
Instrumente medicale: Nu există un vaccin disponibil nici pentru oameni, nici pentru animale. Sunt în curs de dezvoltare terapii cu anticorpi monoclonali.
Potențial pandemic: Focare apar aproape în fiecare an în anumite părți ale Asiei, dar există modalități cunoscute de a preveni răspândirea virusului. Eforturile de prevenire includ evitarea expunerii la lilieci și la animalele bolnave, evitarea consumului de fructe pe care liliecii le-ar fi putut ronțăi și evitarea consumului anumitor sucuri crude din fructele cu care se hrănesc liliecii. Riscul de transmitere internațională poate fi redus prin spălarea temeinică a acestor fructe și produse din fructe și prin decojirea lor înainte de a le consuma.
Febra hemoragică Crimeea-Congo
Ce animale o transmit: căpușe, animale de fermă.
Cum se răspândește: Oamenii contractează de obicei virusul prin contact cu căpușe sau cu animale infectate. Pentru a contracta virusul de la o altă persoană este nevoie de contact direct cu sângele sau alte fluide corporale de la o persoană infectată.
Bilanțul său: 10% până la 40% rată de mortalitate. Boala este endemică, ceea ce înseamnă că apare în mod regulat, în Africa, Balcani, Orientul Mijlociu și Asia. Virusul provoacă focare severe de febră hemoragică virală, o afecțiune care poate afecta organele organismului și sistemul cardiovascular.
Instrumente medicale: În Bulgaria se folosește un vaccin, deși nu a fost publicată nicio cercetare privind eficiența acestuia și nu este autorizat nicăieri altundeva. Alte vaccinuri sunt în curs de dezvoltare, iar un medicament antiviral numit ribavirină pare să ajute la tratarea infecțiilor.
Potențial pandemic: Este dificil de spus când un animal este infectat și trebuie evitat, iar OMS spune că căpușele purtătoare ale virusului sunt numeroase și răspândite. Amenințarea ar putea fi redusă prin încercarea de a evita mușcăturile de căpușe și prin purtarea de mănuși și alte haine de protecție în preajma animalelor.
Febra Lassa
Ce animale o poartă: șobolanii și alte rozătoare.
Cum se răspândește: Virusul este endemic în unele părți din Africa de Vest. Șobolanii excretă virusul, iar oamenii îl preiau atunci când sunt expuși la urina și fecalele rozătoarelor, fie prin contact direct, fie prin consumul de alimente contaminate. De asemenea, se poate răspândi între oameni prin contactul direct cu secrețiile unei persoane infectate (sânge, urină, fecale), prin contact sexual și în mediul medical, prin intermediul echipamentului contaminat.
Numărul său de victime: 1%, dar până la 15% în cazurile grave spitalizate. Poate fi mortală pentru persoanele și fetușii aflați în al treilea trimestru de sarcină. În afară de deces, o complicație frecventă este surzenia, care poate fi permanentă.
Instrumente medicale: Nu există un vaccin, dar ribavirina pare să ajute la tratarea infecțiilor.
Potențial pandemic: Deoarece principala metodă de transmitere este expunerea la un anumit tip de șobolan, potențialul de răspândire a bolii este cel mai probabil limitat la țările în care trăiește șobolanul.
Febra Rift Valley
Ce animale o poartă: țânțarii. Insectele pot transmite virusul atât oamenilor, cât și propriilor urmași. Animalele, cum ar fi bovinele, oile, caprele, bivolii și cămilele, pot fi, de asemenea, infectate.
Cum se răspândește: Se răspândește la oameni prin contactul cu sângele, alte fluide corporale sau țesuturile animalelor infectate.
Efectele sale: Deși nivelul de fatalitate este mai mic de 1% și boala este ușoară pentru majoritatea oamenilor, aproximativ 8-10% dintre persoanele infectate dezvoltă simptome severe, inclusiv leziuni oculare, encefalită și febră hemoragică.
Instrumente medicale: Deși a fost dezvoltat un vaccin, acesta nu este încă autorizat sau disponibil.
Potențial pandemic: Febra Văii Riftului s-a răspândit din Africa în Arabia Saudită și Yemen. Inundațiile par să contribuie la creșterea febrei Rift Valley, deoarece mai mulți țânțari infectați cu virusul circulă mult după ploi abundente. Depistarea rapidă a cazurilor, inclusiv testarea rapidă în laborator a persoanelor cu simptome, a limitat focarele recente.
Zika
Ce animale îl transmit: țânțarii.
Cum se răspândește: Pe lângă înțepăturile de țânțari, virusul se poate transmite de la o persoană însărcinată la făt. Boala poate fi transmisă, de asemenea, prin sex și, probabil, prin transfuzii de sânge.
Prejudiciul său: Este rareori mortal, dar Zika poate provoca defecte cerebrale grave la fetuși, inclusiv microcefalie. De asemenea, a fost asociată cu avorturi spontane, nașteri de copii morți și alte defecte congenitale.
Instrumente medicale: Niciun tratament sau vaccin
Potențial pandemic: Până în prezent, este în mare parte limitată la zonele în care trăiesc țânțarii purtători de Zika.
Ebola și Marburg
Ce animale le poartă: Se crede că liliecii și primatele sunt purtători ai virusurilor care provoacă aceste febre hemoragice.
Cum se răspândesc: Se crede că ambele virusuri se răspândesc în același mod. După răspândirea inițială de la un animal, oamenii răspândesc virusurile la alți oameni prin contactul direct cu sângele sau alte fluide corporale ale unei persoane care este simptomatică sau care a murit din cauza bolii. Virușii se pot răspândi, de asemenea, prin intermediul obiectelor sau suprafețelor contaminate cu fluide corporale și prin intermediul spermei de la persoane care s-au vindecat de boală.
Bilanțul lor: Rata medie de mortalitate este de aproximativ 50%, deși ratele au variat de la 25% la 90% în focarele din trecut.
Instrumente medicale: În Guineea și în Republica Democratică Congo au fost utilizate vaccinuri pentru Ebola. Anticorpii monoclonali aprobați de Food and Drug Administration în 2020 pot ajuta, de asemenea, la tratarea Ebola. Vaccinurile pentru virusul Marburg sunt în curs de dezvoltare.
Potențial pandemic: Aceste virusuri se pot răspândi rapid în mediile de îngrijire a sănătății, în special atunci când nu se utilizează o sterilizare adecvată. Cu toate acestea, boala se răspândește doar atunci când o persoană este simptomatică, ceea ce o face mai ușor de controlat.
MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu)
Ce animale sunt purtătoare: cămilele
Cum se răspândește: După evenimentul inițial de răspândire de la cămile la oameni, acest virus se poate răspândi de la o persoană la alta prin contactul apropiat cu o persoană infectată.
Bilanțul său: Rata de mortalitate raportată, conform OMS, este de 35%.
Instrumente medicale: Mai multe vaccinuri sunt în curs de dezvoltare, dar niciunul nu a fost aprobat.
Potențial pandemic: 27 de țări au raportat infecții începând cu 2012. Spre deosebire de SARS-CoV-2, virusul care provoacă MERS se dezvoltă adânc în tractul respirator, ceea ce îl face mult mai puțin probabil să fie transmis prin strănut și tuse.
SARS (sindromul respirator acut sever)
Ce animale îl poartă: Civetele de palmier (sau pisica indoneziană) au fost în mare parte învinuite pentru epidemia din 2003. Liliecii și, posibil, alte animale sălbatice sunt, de asemenea, purtătoare.
Cum se răspândește: După evenimentul inițial de răspândire de la animale la oameni, SARS se poate răspândi de la o persoană la alta prin contactul apropiat cu o persoană infectată. Se crede că se răspândește, de obicei, prin picăturile provenite din tuse și strănut și, uneori, prin intermediul suprafețelor atinse de persoanele infectate.
Numărul de victime: mai puțin de 1 % rata de mortalitate.
Instrumente medicale: Nu a fost aprobat niciun tratament sau vaccin.
Potențial pandemic: Spre deosebire de SARS-CoV-2, care se poate răspândi înainte ca oamenii să știe că sunt infecțioși, acest virus, SARS, se răspândește, de obicei, numai de către cei cu simptome cunoscute, ceea ce îl face mult mai ușor de stăpânit prin măsuri de sănătate publică, cum ar fi carantina. Epidemia din 2003 a fost stăpânită după ce a provocat aproximativ 8.000 de cazuri și 700 de decese în 29 de țări, potrivit npr.org.