Evenimentul Zilei > Politica > Oprirea privatizărilor și eficientizarea companiilor de stat, nu înstrăinarea lor
Oprirea privatizărilor și eficientizarea companiilor de stat, 
nu înstrăinarea lor

Oprirea privatizărilor și eficientizarea companiilor de stat, nu înstrăinarea lor

Deputat Bogdan Diaconu, Președintele Partidului România Unită are o inițiativă interesantă.

 

 

Partidul România Unită consideră că privatizarea unor domenii cheie din industria națională, precum CFR Marfă sau Poșta Română, reprezintă o eroare strategică fatală. Privatizările ”strategice” de până acum s-au dovedit în mare măsură un eșec, ele nu au pus capăt corupției și nici nu au asigurat servicii mai bune pentru populație. Stau mărturie cazuri răsunătoare de fraudă, precum cel al facturilor umflate de la Enel, în care nu doar statul român, ci și populația a fost înșelată ca urmare a faptului că domenii cheie au fost vândute unor companii străine în ideea că astfel serviciile respective vor fi mai corecte și se va investi în modernizarea lor. De fapt, marile privatizări strategice s-au dovedit a fi, în majoritatea lor, niște țepe date românilor care sunt deserviți la fel de prost ca și înainte, când activele respective erau ale statului român. În plus, statul român a ajuns să nu mai dețină nimic în propria sa țară!

Soluția pentru marile companii de stat, cele care au mai rămas, este depolitizarea și profesionalizarea lor, nu descotorosirea de ele, pentru că altfel statul român nu va mai deține nimic, iar puterea sa de decizie în propriul său areal de suveranitate va fi redusă la zero.

CFR Marfă a trecut pe profit, care mai este atunci rațiunea scoaterii sale la mezat? Și unde o să ne oprim cu vânzarea activelor României? În logica aceasta, poate trebuie să privatizăm și TVR, pentru că e condusă prost și e plină de datorii, Radioul public, apoi, de ce nu, poliția, spitalele și serviciul de ambulanțe, pentru că sunt susținute de la bugetul de stat. Vor urma cu siguranță școlile, existând o inițiativă la nivel european ca universitățile de stat să nu mai ofere locuri subvenționate.

Partidul România Unită solicită de aceea Guvernului să oprească procesul de privatizare al activelor statului și să treacă la eficientizarea companiilor de stat pentru ca starea lor deplorabilă să nu mai fie motiv de înstrăinare. Interesul național este deasupra oricăror alte interese, cine nu acționează în virtutea acestui principiu se înscrie în lista lungă a celor care au devalizat România în ultimii 25 de ani cu efectele cunoscute: sărăcie în continuă creștere, slăbirea statului și transformarea țării într-o colonie în care cetățenii nu mai au niciun fel de drept și nicio perspectivă. Deputat Bogdan Diaconu, Președintele Partidului România Unită