Oprescu aruncă firma Dalli din parcare

Oprescu aruncă firma Dalli din parcare

După 20 de zile de "guvernare", edilul-şef le cere directorilor din primărie demisia şi anunţă "naţionalizarea" parcărilor lui Cocoş.

Între Caragiale şi Maiorescu s-a zbătut, în ultimele 20 de zile, primarul general Sorin Oprescu. A ales, în final, că teoria formelor fără fond i s-ar potrivi mai bine instituţiei pentru care a fost ales de bucureşteni, aşa că ieri le-a explicat consilierilor de ce primăria ar fi o formă frumoasă, dar o strică oamenii care lucrează în ea. Mai ales directorii, la care a şi făcut apel să-şi dea demisia până luni, că, dacă nu, îi dă el afară.

Oprescu a prezentat ieri starea ora- şului, aşa cum a descoperit-o el în cele 20 de zile de când îl administrează, şi a făcut un expozeu literar pe tema asta, citând copios din bârfele de pe culoarele instituţiei şi din raportul Curţii de Conturi, publicat în mai, după cum a apreciat la final fostul primar, Adriean Videanu.

Spre deliciul publicului spectator, Oprescu a mai anunţat că a reziliat şi contractul cu Dalli, celebra firmă care administrează parcările din Capitală, şi că în următoarele luni va lua la puricat şi alte contracte.

Favoruri sexuale şi hârtie igienică

Primarul spune că şi-a făcut o părere despre cum funcţionează primăria din discuţiile avute cu directorii şi funcţionarii instituţiei. Unul dintre directorii care a demisionat săptămâna aceasta susţine, însă, că n-a dat ochii cu primarul decât la instalare şi că de atunci nu l-a mai întrebat nimic de sănătate. Totuşi, Oprescu a făcut ieri o trecere în revistă a tuturor bârfelor de pe holurile primăriei, de la lipsa hârtiei igienice din toalete până la favorurile sexuale pe care unele angajate le fac unor directori. „În anumite direcţii, mi-au transmis angajatele - «Trebuie să-i faci favoruri, inclusiv sexuale, dacă nu, eşti pe linie moartă până te transferă » sau «Incompetenţa este reparată cu favoruri sexuale»“, susţine Oprescu că se întâmplă în primăria lui.

Directorii au rămas fără spate

Primarul a tras, de altfel, toată vina pe spatele directorimii din primărie, atât pentru viaţa grea a angajaţilor, cât şi pentru felul în care arată oraşul. El n-a nominalizat niciun director, dar a dat suficiente exemple de direcţii care nu merg, astfel încât audienţa a tras concluzia pe care chiar edilul a rostit-o: „Invit toţi directorii pe care am avut amabilitatea să nu-i nominalizez mai sus şi-şi recunosc responsabilitatea sau acţiunile în acest raport pe care îl fac public astăzi, 10 iulie 2008... să-şi dea demisia. Sunt vinovaţi de starea în care se află instituţia aceasta, sunt vinovaţi de starea în care se află Bucureştiul. Începând din acest moment, aştept demisiile lor pe biroul meu. Începând de luni îi voi convoca pe fiecare dintre cei pe care îi vizez - şi nu înţeleg sau se fac că nu înţeleg situaţia delicată în care se află şi situatia delicată în care mă pun - la un dialog scurt în biroul meu, care va clarifica definitiv lucrurile. Dacă nu-şi dau singuri demisiile, îi demit eu. Consilierilor mei li s-a spus în aceste săptămâni că pe X, Y sau Z n-am cum să-i schimb din funcţie... că au spate... eu le transmit în mod public că au avut spate“.

Dalli moare, dar nu se predă

Dalli nu ştie că a rămas fără locuri de parcare. Cel puţin aşa susţinea ieri Radu Jianu, unul dintre asociaţii din firma înfiinţată în 1993 de Dorin Cocoş, soţul nu mai puţin celebrei Elena Udrea. „Sunt în concediu şi abia am aflat. M-a sunat şi pe mine cineva să-mi spună. Nu ştiu ce să spun, luni o să convocăm Consiliul de Administraţ ie ca să vedem dacă primăria poate să rezilieze unilateral contractul. Nu ştiu nici dacă am primit vreo notificare“, s-a arătat mirat Jianu, de undeva din străinătate.

Firma Dalli administrează peste 3.000 de locuri de parcare la sol în Bucureşti, încă din 1995, şi din 2003 a mai primit încă 2.500 de locuri în parcajele subterane ale municipalităţ ii, de la Intercontinental şi Obor. În 2005, Răzvan Murgeanu, pe atunci interimar până la alegerea lui Videanu, a prelungit contractul cu Dalli până în 2010.

După euforia momentului, Sorin Oprescu a recunoscut, la finalul şedinţei, că nu ştie când vor reveni parcările la primărie, dacă vor reveni, şi care sunt procedurile juridice de reziliere. "Consilierilor mei li s-a spus în aceste săptămâni că pe X, Y sau Z n-am cum să-i schimb din funcţie... că au spate... eu le transmit în mod public că au avut spate.", Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei

NUME GRELE

Care sunt directorii vizaţi de Oprescu

Deşi nu i-a nominalizat pe şefii de la care aşteaptă demisiile, Oprescu a dat suficiente exemple despre direcţiile din primărie care nu merg bine. Printre ele se află departamentele: Juridic - Adrian Iordache - pe motiv că nu rezolvă cererile de retrocedări pe Legea 10; Achiziţii - Florentina Constantinescu - deoarece achiziţia unui creion în primărie necesită 46 de semnături; Investiţii - Bogdan Şoşoacă şi Lacuriparcuri - Virgil Cârstea - pentru că ar fi angajat plăţi ilegale la Stadionul „Lia Manoliu“; Relaţii cu publicul - Lucia Dinu -- deoarece petiţiile de la cetăţeni se înregistrează în două locuri simultan, iar programarea în audienţă la primar durează jumătate de an; Administrativ - Corneliu Calotă - că WC-urile sunt neigienice; Relaţii Internaţionale - Cristian Iftimoaie - că ar fi hărţuit sexual funcţionarele. Niciunul dintre ei nu a dorit să comenteze dacă îşi va da sau nu demisia.

Mai figurează pe lista lui Oprescu: Cristina Pârvulescu - credite externe, Adrian Bold - arhitect-şef, Radu Ancuţa ñ integrare europeană. A fost deja demis Claudiu Bălan - administraţia străzilor, şi şi-au dat demisia Gheorghe Udrişte şi Daniel Patentaşu ñ infrastructură.

Ne puteți urmări și pe Google News