Opoziția cu două viteze: pe loc și deloc

Opoziția cu două viteze: pe loc și deloc

Președintele PNL atacă în instanță o ordonanță care a apărut în iunie și a fost deja desfi ințată de colegii din Opoziție.

PNL a dat în judecată Guvernul pentru că ordonanța de urgență 45/2014 privind alegerea președintelui României modifică nepermis legislaţia specifică (...) şi îi creează premierului Victor Ponta mai multe avantaje în alegeri, a anunțat, ieri, Iohannis. Problema este că alți lideri ai Opoziției au reacționat la această măsură a Guvernului Ponta încă de la sfârșitul lunii iunie, când Executivul a emis ordonanța în cauză. Ieri, președintele PNL a susținut că a așteptat peste o lună în speranța că OUG 45/2014 va fi atacată la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Predoiu și Diaconescu, mai prompți Ordonanța a fost emisă pe 26 iunie. În aceeași zi, primvicepreședintele PDL Cătălin Predoiu a spus că, prin această ordonanță, premierul Victor Ponta şi echipa lui au făcut „un pas hotărât către furtul votului românilor la alegerile prezidenţiale”.

„A fost făcută printr-o procedură netransparentă, a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară şi vizează, foarte grav, desfiinţarea unor secţii electorale şi încurajarea turismului electoral. Practic Victor Ponta și echipa din spatele lui fac un pas hotărât către furtul votului românilor la alegerile prezidenţiale”, a spus Predoiu despre OUG 45/2014.

Două zile mai târziu, și candidatul PMP, Cristian Diaconescu, a sesizat Comisia de la Veneția în legătură cu această ordonanță. Comisia de la Veneţia recomandă ca legislaţia electorală să fie modificată cu minimum un an înainte de alegeri. În scrisoarea către această instituție, Cristian Diaconescu solicită sprijin pentru „repunerea în cadrul normal de funcţionare a statului de drept în România”.

Fără reacție la inundații

Dat fiind că a reacționat abia acum la un demers făcut de guvern în luna iunie, nu este de mirare că liderul PNL (și potențialul contracandidat al lui Ponta la prezidențiale) a rămas tăcut pe probleme de o dată ceva mai recentă.

Săptămâna trecută, Iohannis nu a avut nimic de spus despre modul în care Executivul a gestionat inundațiile din Oltenia. Unele ziare i-au reproșat și faptul că ar fi putut, în calitate de lider al unui partid de opoziție, să se deplaseze în localitățile afectate. Tot săptămâna trecută, Klaus Iohannis a ignorat disputele legate de propunerile de miniștri înaintate de Ponta: Claudiu Manda (PSD) ca ministru al Bugetului și Rozalia Biro (UDMR) la Ministerul Culturii. Nici la anunțata amnistie guvernamentală pentru pensionarii suspectați că au obținut pensii mai mari prin metode frauduloase, președintele PNL nu a avut nici un comentariu.