Cea mai mare criză politică din Polonia din ultimii ani a intrat, ieri, în a patra zi. Parlamentarii opoziției blocau Legislativul, iar puterea încerca să detensioneze situația
Preşedintele ţării, Andrzej Duda, urma să se întâlnească, aseară, cu preşedintele Parlamentului, Marek Kuchcinski, şi cu şeful partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, pentru a discuta situaţia. Duda, un aliat al PiS, a avut o întâlnire cu liderii opoziţiei duminică. „Ceva în neregulă s-a întâmplat cu democrația poloneză”, a declarat liderul celui mai mare partid de opoziție, Platforma Civică (PO), Grzegorz Schetyna, la un post de radio, adăugând că este gata să se întâlnească cu Kaczynski, care nu are niciun rol oficial în guvern, dar are o influenţă politică puternică asupra politicii partidului. De la venirea la putere în octombrie 2015, PiS, considerat ultranaționalist și eurosceptic, a fost extrem de criticat pentru măsurile sale considerate nedemocratice şi destinate consolidării la putere, scrie Reuters, citată de Agerpres.
Măsuri „nedemocratice”
Printre măsurile considerate „nedemocratice” se numără modificări la Curtea Constituţională, în urma cărora Comisia Europeană a spus că democrația și statul de drept sunt amenințate în Polonia, iar polonezii au ieșit în stradă să protesteze. PiS este acuzat că exercită un control mai mare asupra Parchetului şi a procurorilor şi că a aprobat o legislaţie care reduce libertatea de întrunire.
Săptămâna trecută, PiS a anunţat planuri de a restricționa accesul massmedia în Parlament, iar vineri un vot asupra bugetului 2017 a fost mutat în afara principalei camere a Parlamentului, iar opoziţia şi mass-media au fost excluse.
Mii de demonstranţi au înconjurat Parlamentul şi politicienii partidului la putere au fost nevoiți să ceară ajutorul poliției pentru a părăsi clădirea.
Libertatea presei
Ministrul de Interne, Mariusz Blaszczak, a declarat, luni, că protestele au avut ca scop „blocarea bugetului de stat, pentru a crea o criză politică”.
Potrivit planului PiS, transmisiunile în direct ale şedinţelor parlamentare vor fi interzise, din 1 ianuarie, cu excepţia a cinci posturi de televiziune selectate, iar numărul jurnaliştilor care vor avea acces în clădirea Parlamentului va fi limitat. Un sondaj de opinie realizat pentru cotidianul Rzeczpospolita arată că 68% dintre polonezi cred că restricţionarea accesului mass-media ar limita posibilitatea de a se informa.
Guvernul se apără
Guvernul de la varșovia afirmă că libertatea de expresie este respectată, iar demonstrațiile au loc fără nicio opreliște. „Libertatea presei este totală, mare parte a mass-media este deținută de corporații străine, în special germane”, spun oficialii. Comunicarea pe internet este liberă, nu există nicio cenzură. Liderul partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, a denunțat acțiunea de blocare a parlamentarilor, pe care a numit- o „un act de huliganism” și a amenințat că protestatarii vor suporta consecințele. „Noi nu vom permite să fim terorizați”, a spus el. Politicianul susține că legea accesului mass-media în Parlament este similară cu cea a altor state europene. Jurnalistul Seweryn Blumsztajn, dizident în timpul comunismului, spune că este „o revenire la practicile erei comuniste”.
„Asaltul asupra democrației este periculos”
Jurnalista Claudia Ciobanu, care trăiește la Varșovia de mulți ani și a lansat, în 2014, alături de un grup de români singura publicație de limba română tipărită în Polonia, revista „Mămăliga de Varșovia”, spune că „ PiS este un partid autoritar care, de când a venit la putere, preia gradual controlul asupra tuturor nivelelor de putere. A început dur, prin a amputa Curtea Constituțională, a preluat controlul asupra mass-mediei de stat (știrile de seară de la canalul TV național arată ca pe vremea lui Ceaușescu, ignorând total protestele opoziției, arătând vizitele miniștrilor ici-colo, etc), a curățat administrația și instituțiile de adversari politici; a limitat dreptul la protest (dând prioritate automată protestelor ciclice - de pildă, de comemorare a tragediei aviatice Smolensk), creează o autoritate care va controla finanțarea pentru ONG-uri”, a explicat Ciobanu. Ea spune că în fiecare domeniu al vieții se fac intervenții chirurgicale: „în protecția mediului - șefii principalelor instituții au fost schimbați cu oameni de la PiS, banii publici merg doar spre anumite ONG-uri și massmedia de dreapta, afiliată PiS, etc”.
În opinia jurnalistei, susținerea populară pentru PiS rămâne mare (în jur de o treime din polonezi, la fel ca la data alegerilor), mai ales datorită măsurilor sociale: fonduri pentru familiile cu mulți copii, eliminarea unor taxe pentru săraci, reducerea vârstei de pensionare. „Nu se investește în servicii sociale, nu sunt locuri în grădinițe și creșe, Politicile sociale pot fi dezbăute, dar asaltul asupra democrației este puternic și foarte periculos”, consideră Ciobanu.