Opoziţia, absentă la plen, prezentă la casierie
- Carmen Vintil ă
- 27 februarie 2012, 14:38
Deputaţii USL nu participă la lucrările Camerei, dar semnează pe ascuns condica de prezenţă pentru a putea, astfel, încasa diurna de şedinţă de 100 de lei, pe lângă salariul de 4.000 de lei.
Oficial, parlamentarii Opoziţiei fac grevă, protestează. Adversarii politicii îi cataloghează drept chiulangii. Deşi nu vin la şedinţe, deputaţii PSD şi PNL pontează cu conştiinciozitate. Se trec prezenţi, deşi nu îi vezi în sala de şedinţe.
Aşa s-a întâmplat şi la şedinţa de plen de marţea trecută. 98 de deputaţi ai Opoziţiei au semnat condica de prezenţă. Explicaţia e simplă: pentru a încasa indemnizaţia de şedinţă, aproximativ 100 de lei de fiecare zi de plen.
Încolţiţi de presă, ieri, reprezentanţii Opoziţiei au găsit şi explicaţii pentru gestul de săptămâna trecută. Ba că protestul nu exclude semnarea condicii, ba că au şi alte activităţi la Palatul Parlamentului, ba că s-au trezit cu noaptea-n cap pentru a face declaraţii politice.
Cum se scuză un deputat
"Foarte bine că s-au semnat. Au participat în prima parte a şedinţei de plen de la 8.30 la 10.00 la declaraţii politice", a explicat liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa. Acesta nu a putut spune dacă toţi cei care au semnat condica au fost în sală, pentru că "nu i-a numărat".
Preşedintele de şedinţă din ziua respectivă, Ioan Oltean (PDL), dar şi stenograma şedinţei îl contrazic. "Au fost prezenţi câţiva, aceia care apar în stenograma şedinţei că au citit declaraţii politice, aceia au fost", a susţinut Oltean. Potrivit stenogramei, în dimineaţa zilei de 14 februarie, au fost doar cinci deputaţi care şi-au citit de la tribună declaraţiile politice.
"Nu mai avem alţi colegi care să îşi susţină de la tribuna Camerei declaraţiile politice", a anunţat apoi, Oltean, precizând că şi-au depus în scris declaraţiile 42 de deputaţi, din care 31 reprezintă Opoziţia, şi a închis şedinţa. Şi la şedinţa de ieri au fost parlamentari ai USL care au semnat condica, adăugând pe tabel şi menţiunea "protest parlamentar". Ulterior, o parte dintre ei au asistat la şedinţă din balcoane strigând "Nu mai votaţi la două mâini!" ori de câte ori li se părea că reprezentanţii Puterii recurg la această procedură.
PROTEST CONTRA COST
Participanţi doar pe hârtie
Din cei 90 de deputaţi ai PSD, la şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor şi-au înregistrat prezenţa mai mult de jumătate: 76.
Liberalii nu s-au lăsat nici ei mai prejos şi au semnat pe lista de prezenţă 22.
Printre deputaţii PSD care apar pe lista de prezenţă se numără şi Viorel Hrebenciuc, care nu şi-a susţinut nici declaraţia politică în acea zi, textul acesteia fiind depus la secretariatul de şedinţă. Victor Socaciu, Constantin Niţă, Bogdan Niculescu Duvăz, Carmen Moldovan, Claudiu Manda sau Manuela Mitrea sunt alţi pesedişti care apar pe lista de prezenţă.
De la PNL au semnat condica: fostul ministru Teodor Atanasiu, Alina Gorghiu, Radu Stroe, Horia Uioreanu şi Sergiu Andon.
CRISTIAN ADOMNIŢEI (PNL)
"Ne continuăm munca de parlamentari"
"Mergem la comisii sau la grupuri. Nu am încetat să depunem amendamente în comisii, ne continuăm munca de parlamentari", a explicat el.
ât despre salariu, liberalul spune că nu îl va încasa: "Aştept cu mare drag să îl donez la o casă de copii din Iaşi. O să aştept să se strângă chiar două, ca să fie mai mulţi bani".
MĂDĂLIN VOICU (PSD)
"Eu am un privilegiu, pot să şi zbor"
"Azi ca azi, dar mâine, la vot final, cum îşi vor trece legile?", exulta Mădălin Voicu de la balcon. Întrebat ce poate face Opoziţia dacă vede, de sus, vreo neregulă, acesta a răspuns: "Eu am un privilegiu, pot să şi zbor".
"Am venit aici şi cu fiul meu, care este student la SNSPA şi vrea să facă politică", a mai spus deputatul.
CLAUDIU MANDA (PSD)
"Mă ajută soţia din când în când"
"Arătăm că suntem prezenţi, dar că protestăm. E o formă politică de a ne manifesta", îşi explică Claudiu Manda semnătura.
"Am avut discuţii cu alegătorii din colegiu şi nu sunt probleme dacă sunt în grevă".
Acesta spune că îşi va dona salariul pe perioada grevei. "Mă ajută soţia din când în când", a explicat el, întrebat din ce va trăi. Citiţi şi:
- SONDAJ CSOP. 60% dintre români: GREVA parlamentară a USL, un lucru RĂU pentru țară
- PDL se plânge că Opoziția nu dă curs invitațiilor la dialog