În loc să pună frână economiei, Donald Trump pariază pe descoperirea rapidă a unui vaccin și unor noi tratamente care să stăvilească pandemia Covid-19, care a infectat o jumătate de milion de americani în opt zile , inclusiv pe consilierul său de securitate națională.
Executivul american a anunțat, luni, că importantul consilier Robert O'Brien a fost testat pozitiv la virusul SARS-CoV-2 și acum lucrează în izolare, în afara Casei Albe.
Personalul prezidențial este testat în mod regulat, la fel și președintele Trump.
Ostil oricărei măsuri restrictive, în condițiile apropierii alegerilor prezidențiale, liderul de la Casa Albă vrea să iasă din criza de sănătate datorită „geniului” farmaceutic american.
Trump a vizitat, luni, locul de producție din Carolina de Nord a vaccinului experimental dezvoltat de una dintre numeroasele companii în care guvernul său a investit, Novavax, o companie biotech care nu a comercializat niciodată un vaccin, dar care a primit 1,6 miliarde de dolari.
„Vom învinge virusul dezlănțuind geniul științific american”, a spus Trump, cu masca pe figură, considerând că Statele Unite se află în poziție bună pentru a obține un vaccin până la sfârșitul anului.
În total, Washington a cheltuit 6,3 miliarde de dolari, din martie, pentru a finanța proiecte concurente ale unor laboratoare consacrate precum Johnson & Johnson, Pfizer și AstraZeneca dar și ale unor companii mici de biotehnologie, Novavax și Moderna.
Aceasta din urmă, fondată în 2010 și fără niciun produs pe piață, a început luni ultima fază de testare a unui vaccin, fiind astfel una dintre cele patru companii din lume care a ajuns în acest stadiu.
„Niciodată un vaccin împotriva unui nou agent patogen nu s-a dezvoltat atât de repede”, a spus Donald Trump.
Washingtonul a acordat, de asemenea, miliarde de dolari suplimentar pentru finanțarea tratamentelor terapeutice, a facilităților de producție, fabricării de seringi, flacoane ...
Donald Trump a botezat operațiunea „Warp Speed” (termen science-fiction care înseamnă „mai rapid decât viteza luminii”) și nu face niciun secret despre faptul că obiectivul său este să vaccineze mai întâi Statele Unite, departe de retorica europeană despre un vaccin ca „bun public mondial”.
Deoarece nu există nicio asigurare cu privire la eficacitatea unuia sau altuia dintre proiecte, contractele semnate cu trei dintre dezvoltatori (AstraZeneca, Novavax, Pfizer) prevăd deja livrarea prioritară în Statele Unite a 500 de milioane de doze.
„Nu am mai făcut asta până acum”, a spus Donald Trump. „Am lansat producția în masă a celor mai promițători candidați, astfel încât, din prima zi, aceștia să fie disponibili imediat americanilor”.
„Și probabil vom avea și pentru restul lumii”, a adăugat el.
Washingtonul a semnat cu autorii celor mai avansate două proiecte de vaccinuri occidentale, care au început fiecare ultima etapă a studiilor clinice pe mii de voluntari (alături de chinezii Sinovac și Sinopharm): AstraZeneca (partener industrial al Universității Britanice din Oxford) și Moderna.
Moderna, care a dezvoltat vaccinul cu Institutele Naționale de Sănătate (NIH), l-a administrat luni primului voluntar în faza a treia de teste.
Moderna și NIH vor să recruteze peste 30.000 de voluntari (Oxford își testează vaccinul în Regatul Unit, Brazilia și Africa de Sud). Această vaccinare va fi făcută printr-o injecție urmată de a doua, 28 de zile mai târziu.
Primele rezultate vor fi disponibile, în cel mai bun caz, în luna octombrie, poate în noiembrie, a declarat, luni, CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel, la CNBC, ceea ce va face posibil un anunț înainte de alegerile prezidențiale.
„Nu am ieșit niciodată din primul val”, a declarat, luni, doctoral Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase, respingând ideea că Statele Unite sunt lovite în present de un al doilea val de Covid-19.