Operațiunea „Scutul Eufratului”: cedează America în fața sfidării Turciei?

În dimineața în care vicepreședintele american era așteptat la Ankara, pentru a aplana tensiunile dintre cele două țări, Turcia a pătruns în Siria cu tancuri și forțe speciale, atacând ținte ISIS și kurde. Kurzii erau principalii aliați ai SUA împotriva jihadiștilor

Armata turcă a lansat miercuri în zori o amplă operațiune în Siria, cu zeci de tancuri și blindate, însoțite de forțe speciale și sprijinite de avioane de luptă F-16, care, potrivit unui comunicat inițial al Biroului premierului Yildîrîm, aveau ca scop „curățarea districtului Jarablus din provincia Alep de organizația teroristă ISIS”.

Kurzii, ținta reală

Operațiunea, botezată „Scu tul Eufratului”, a fost declanșată la ora locală 04.00 (01.00 GMT) și este cea mai amplă de la începutul conflictului în Siria, în 2011. O declarație ulterioară a președintelui Erdogan a precizat că incursiunea armată pe teritoriul sirian viza nu doar Statul Islamic, ci și forțele kurde din regiune. La rândul său, ministrul truc de Interne, Efkan Ala, a declarat pentru agenția Anadolu, că operațiunea din Siria avea ca scop să împiedice milițiile kurde să elibereze ele Jarablus din mâinile jihadiștilor: „Turcia nu va permite ca securitatea sa să fie amenințată și va lua toate măsurile necesare”.

Ankara este îngrijorată de înaintarea Forțelor Democratice Siriene (o alianță kurdo- arabă) dinspre Minbej către Jarablus și urmărește să împiedice consolidarea formațiunilor kurde în zona frontierei sale cu Siria. Ankara se teme că tentativele kurzilor de a crea o entitate teritorială autonomă la sud de Turcia ar putea reuși, alimentând astfel acțiunile separatiste din partea kurzilor turci.

În discursurile sale oficiale, regimul Erdogan nu face nici o diferență între kurzii combatanți din Siria și ISIS, considerându-i pe toți teroriști.

SUA, la ananghie

Pe de altă parte, kurzii din Siria și Irak au fost până acum intens sprijiniți de Statele Unite și s-au dovedit forța terestră cea mai eficientă care luptă împotriva ISIS.

Însă un membru al delegației americane, care îl însoțește pe vicepreședintele Joe Biden în vizita sa în Turcia, a declarat că Statele Unite au oferit sprijin operațiunii declanșate de armata turcă în Siria, pentru a alunga ISIS din Jarablus, sub formă de informații și consiliere. Oficialul american, citat de AFP, și care a dorit să-și păstreze anonimatul, nu a pomenit nimic despre acțiunile armatei turce împotriva kurzilor și nici dacă Washngtonul a fost informat despre ele.

Operațiunea „Scutul Eufratului” pune Statele Unite într-o situație foarte delicată: fie a știut că armata turcă va ataca și ținte kurde, și atunci înseamnă că Washingtonul și-a trădat cel mai important aliat din Siria (kurzii) pentru a recâștiga bunăvoința Ankarei, fie nu a știut, și atunci înseamnă că avem de-a face cu o sfidare fără seamăn a Turciei la adresa Americii, în chiar ziua în care Joe Biden venea să aplaneze tensiunile dintre cele două țări.