Operațiunea „Săptămâna demonilor”. Ce pregătește armata chineză

În general, un trăgător de elită operează în binom, asociat cu un observator. Acum intervin dronele

Misiunea observatorului (spotter) este să-l ajute pe trăgătorul de elită (sniper) să localizeze țintele și să-i furnizeze informații utile pentru a-i asigura precizia loviturilor.

Pentru acestea, observatorul este dotat cu o serie de instrumente, în principal un binoclu, un telemetru laser, un calculator balistic, un anemometru (pentru măsurarea vitezei vântului).

În China, panoplia trăgătorilor de elită ale unităților de recunoaștere și a forțelor speciale ale Armatei populare de eliberare, s-a îmbogățit recent cu mini drone în format cvadrimotor (patru elice).

Aceste aparate au fost proiectate să localizeze și să-și neutralizeze țintele cu precizie sporită, în special în mediu urban.

Aceste drone, avansează cotidianul Global Times, organul Partidului Comunist Chinez, oferă trăgătorilor de elită „un avantaj tactic important, în special permițându-le să tragă asupra inamicilor disimulați în spatele zidurilor”, folosind arme de tip AMR-2, de calibru 12.7x 108 mm, potrivit Zone Militaire.

Drona, ușor de transportat, este operată de observator. În funcție de imaginile primite, acesta va fi în măsură să-i desemneze trăgătorului locul precis pe un perete unde va trebui să tragă pentru a elimina ținta.

Cu condiția ca drona să nu fie reperată înainte de inamic. Pentru aceasta, sfătuiește Global Times, drona nu trebuie să zboare „prea aproape de potențialele ținte”.

Asimetrie informațională

„Această tactică este avantajoasă pe câmpul de luptă, în special în operațiuni de gherilă urbană și contra terorism”, a comentat un expert militar în coloanele cotidianului chinez, subliniind că utilizarea dronelor a creat o „asimetrie informațională”.

Acest mod operatoriu a fost testat în cadrul recentului exercițiu militar „Săptămâna demonilor” organizat pentru forțele speciale ale armatei chineze.

O fotografie publicată de site-ul China Military Online arată un trăgător de elită și pe observatorul său folosind o dronă.

Potrivit postului public de televiziune chinez, CCTV, aparate similare au fost livrate observatorilor grupului 80 de armată.

Și în Rusia se pune problema echipării unităților de infanterie (la nivel de pluton) cu drone de tip cvadrimotor care pot transporta explozibili.

Aceste aparate vor fi în principal utilizate în misiuni de recunoaștere pe distanțe mici, în mediu urban, datorită capacității lor de zbor staționar, de pătrundere în diverse clădiri și de observații deasupra străzilor înguste.

Armata americană lucrează pe un proiect oarecum similar, denumit „Lethal Miniature Aerial Missile System”, destinat distrugerii țintelor care nu se află în vizibilitate directă.