Operațiunea „Mușchetarul”. Forțele americane debarcă în Franța

Operațiunea „Mușchetarul”. Forțele americane debarcă în Franța

La sfârșitul lunii trecute, secretarul american al Apărării, Mark Esper, și șeful statului major inter-arme, generalul Mark Miller, i-au prezentat lui Donald Trump un plan vizând mutarea a 9.500 de soldați din Germania.

„Propunerea, care a fost aprobată, nu numai că îndeplinește directivele președintelui, ci va accentua disuasiunea față de Rusia, va consolida NATO, va asigura aliații, va îmbunătăți flexibilitatea strategică a Statelor Unite și comanda operațională a armatei americane din Europa, în timp ce va asigura securitatea soldaților și familiilor acestora”, a comunicat Pentagonul.

Acestea fiind spuse, nu există nimic care să asigure că acest plan va fi dus la capăt, Congresul având un cuvânt de spus.

Și mai mulți  aleși și-au anunțat deja intenția de a se opune acestei mișcări de trupe, de care, pe de altă parte, ar putea beneficia parțial Polonia.

Ne puteți urmări și pe Google News

De exemplu, Mitt Romey, senator din Utah și fost candidat al Partidului Republican la Casa Albă (învins de Barack Obama în 2012) a propus un amendament în cadrul revizuirii National Defense Authorization Act pentru a îngheța formatul trupelor americane din Germania.

Și asta până când Pentagonul nu va demonstra că reducerea forțelor nu va dăuna NATO, precum și operațiunilor militare ale Statelor Unite.

Între timp, continuă rotațiile trupelor americane în Europa, care au loc la fiecare 9 luni. Și, pentru prima dată de la începutul Operațiunii Atlantic Resolve, lansată de administrația Obama ca parte a întăririi flancului estic al NATO, Franța va fi o placă turnantă, scrie Opex 360.

Între 7 iulie și 6 august, 350 de soldați, 500 de vehicule, 60 de elicoptere și 250 de containere aparținând celei de-a 101-a Brigadă de aviație de luptă a armatei americane vor ajunge din Fort Campbell (Kentucky) cu avionul și vaporul spre Bordeaux și La Rochelle. Apoi vor traversa Franța pe cale aeriană, rutieră și feroviară pentru a ajunge în Germania.

În total, cea de-a 101-a Brigadă de aviație de luptă va trimite 2.000 de soldați în Europa, 79 de elicoptere (50 UH-60 și HH-60 Black Hawk, 4 CH-47 Chinook, 25 AH-64 Apache) și 1.800 de vehicule și alte echipamente. Pe lângă La Rochelle și Bordeaux, cealaltă rută de intrare va fi portul grecesc Alexandropouli.

În cazul Franței, această manevră logistică a fost numită „Mușchetarul”.