Operaţiunea ”Golf” sau Dosarul Ţăndărei: Banii înapoi şi ochii la uşă!

Operaţiunea ”Golf” sau Dosarul Ţăndărei: Banii înapoi şi ochii la uşă!

 Ei bine, nu numai englezii, cu descoperirile lor făcute de-a lungul veacurilor, au ajuns în manualele elevilor români. Chiar şi astăzi, cum se dă o ştire despre vreo descoperire mai acătării, ea cuprinde şi sintagma „cercetătorii britanici”. Ei bine, de zece ani încoace, şi românii au ajuns în manualele elevilor britanici. Ce-i drept, nu în cele ale tuturor elevilor, ci numai ale cadeţilor de la şcolile de poliţie. Şi nu chiar toţi românii, ci numai cei din Ţăndărei. Şi nici ăia din Ţăndărei chiar toţi locuitorii, ci numai o parte.

Tema se numeşte: „Academia de trafic din Ţăndărei”. În ea este expus, cu lux de amănunte şi exemple concrete, inclusiv filme şi planşe foto, cum se face trafic de fiinţe umane, de copii în special, din România către Marea Britanie. Se vorbeşte în curs despre metodele de racolare ale minorilor, „şcoala” prin care trec şi unde sunt învăţaţi cum să stoarcă mila trecătorilor, dar şi eficientizarea exploatării lor după un veritabil  business plan.

Conform estimărilor anchetatorilor britanici, un copil din Ţăndărei trecut prin această „formă de educaţie”, adică Academia de la Ţăndărei, poate să producă într-un an în jur de 120.00 de lire. Cât de adevărată este celebra replica: „Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte pomană”! Doar că la Academia din Ţăndărei, copiii ce urmau să fie traficaţi nu se ocupau numai cu cerşitul, ci şi cu furtul. Fiecare după specializare, conform talentului şi aptitudinilor.

Nici Interpolul nu s-a lăsat mai prejos. Aproape că nu există întrunire internaţională de specialitate, în care să nu se discute despre „Europa”, numele de cod al dosarului de trafic de persoane care s-a desfăşurat concomitent în patru ţări membre UE. Din acesta, dosarul de colaborare a Crimei organizate din Anglia cu cea din România a purtat numele de cod „Golf”.

Mascaţi, elicoptere, arme, percheziţii

Deşi nu este situat pe malul niciunui golf, pe data de 8 aprilie 2010 se declanşează la Ţăndărei şi împrejurimi, operaţiunea „Golf”. Şi pentru că localitatea nu este la malul niciunei ape semnificative, nici nu au participat ambarcaţiuni. Ci zeci de dube pline cu mascaţi, câini de luptă, poliţişti fără număr, care în uniforme, care în civil, plus un elicopter al MAI care „survola zona”, greu de spus pentru ce. Probabil ca să suplinească lipsa ambarcaţiunlor. În acelaşi timp, la Londra se petrecea acelaşi lucru. Mascaţii făceau descinderi, percheziţii şi arestări. După aia nu s-a mai întâmplat la fel.

Totul a pornit de la faptul că poliţiştii londonezi au observat pe străzile capitalei britanice, deodată, un număr foarte mare de copii, între 7 şi 13 ani, care cerşeau. Care de care mai iscusit. Aşa a început totul. De la această observaţie, la strângerea de informaţii şi, apoi, la acţiune.

Bilanţul descinderilor a fost unul important. Englezii au reuşit să salveze din mâinile traficanţilor 272 de victime, toţi copii, 106 persoane au fost arestate pentru trafic de carne vie, evaziune fiscală, spălare de bani, abuz de copii și influențarea cursului justiției.

Şi la noi, zarvă mare. Arestaţi fără număr, foarte mulţi bani ridicaţi, kilograme de aur confiscate, plus câteva arme, unele foarte periculoase.

Ne puteți urmări și pe Google News