Operațiunea ”Albatros”, Tezaurul României, Moşii de Vară și Rusaliile. HOROSCOPUL LUI DOM' PROFESOR

Operațiunea ”Albatros”, Tezaurul României, Moşii de Vară și Rusaliile. HOROSCOPUL LUI DOM' PROFESOR

Trebuie să găseşti pe cineva apropiat, din familie sau dintre prietenii buni, cu care să-ţi discuţi problemele, cele multe. Probabil că nu o să găseşti rezolvarea, dar cel puţin te descarci!

6,7 iunie

 Operațiunea ”Albatros”, Tezaurul României, Moşii de Vară și Rusaliile. HOROSCOPUL LUI DOM' PROFESOR

Pe 6 iunie s-au născut Thomas Mann, Aleksandr Puşkin, Diego Velasquez, Robert Scott, Aram Haciaturian, Pierre Corneille, Bjorn Borg, Ivan Goncearov, Albert al II-lea,  Sabin Drăgoi, Ion Raţiu. Pe 7 iunie s-au născut Paul Gauguin, Tom Jones, Prince, Rocky Graziano, Virginia Apgar, Dean Martin, Henri Coandă.

 Pe 6 iunie, în calendarul creştin-ortodox fix sunt Sfinţii: Visarion, Ilarion cel Nou, Ghelasie şi Valeria. Pe 7 iunie sunt Sfinții: Teodot, Antim, Zenaida şi Sebastiana. Nimic în ”Kalendar”.

În privinţa sărbătorilor, este o situaţie mai deosebită. În calendarul mobil creştin-ortodox sâmbătă 6 iunie este Pomenirea Morţilor, Moşii de Vară, duminică 7 iunie este Cincizecimea, Duminica Mare a Rusaliilor, Pogorârea Sf. Duh, iar luni 8 este tot zi liberă, Sf. Treime.

 

Trei zile... să fie o sărbătoare de la daci, asumată de creştini, după obiceiul lor?

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, un celebru dirijor străin care ne-a onorat anul trecut cu prezenţa lui, îmi spunea că România îi apare ca ţara aparenţelor. Nimic nu este ceea ce pare a fi, iar sub stratul superficial şi modern se ascund lucruri de o profunzime neaşteptată.

Dacii nu aveau sărbători mobile. Totul era reglementat foarte aristotelic şi pitagorian în funcţie de ritmurile naturale.

Doamna Antoneta Olteanu, regina mitologie româneşti spune, citez: „... Duminica Rusaliilor este considerată a fi punctul culminant în care se dezlănţuiau cu o deosebită forţă duhurile nemulţumite.  Imapactul deosebit de puternic al sacralităţii sărbătorii, la care se adaugă încăpăţânarea sufletelor morţilor, care nu doresc să părăsească pământul a făcut ca în fapt sărbătoarea să dureze trei zile. Acum îşi încheiau activitatea şi cetele de căluşari (magia războinică) deoarece nu mai era periculoasă şederea afară a oamenilor.”

Sunt diferite obiceiuri şi superstiţii, menţionăm doar câteva:

Dacă va ploua în ziua Moşilor de Vară va fi anul mănos.

În noaptea Rusaliilor înfloreşte feriga. Cine o vede, are mare noroc dar trebuie să fie treaz şi curat toată noaptea şi să nu răspundă la vedenii.

Vacilor li se pune tei între coarne ca vrăjitoarele rele să nu le ia laptele.

Dacă la Rusalii va fi timp frumos, aşa va fi toată vara.

Se poate avansa ipoteză că sărbătoarea creştină mobilă a preluat, a fost calchiată, peste o sărbătoare antică, veche, poate din neolitic a vrajbei dintre elementele aerului şi cele ale focului. A devenit mobilă, dar s-a păstrat...