"Operation Dark Heart" - cartea arsă de Pentagon, best-seller la republicare

Departamentul Apărării Statelor Unite a recunoscut că a ars 9.500 dintre copiile cărţii "Operation Dark Heart", scrisă de locotenent-colonelul Anthony Shaffer. La a doua publicare, deşi au fost modificate pasajele care conţineau informaţii clasificate, cele 50.000 de exemplare au fost epuizate.

Totuşi, câteva copii ale formei originale a cărţii au ajuns pe site-ul eBay, de unde au fost cumpărate pentru preţul de 2.000 de dolari.  După ce Pentagonul a recunoscut că, la 20 septembrie, a ars toate exemplarele cărţii "Operation Dark Heart", publicul a cumpărat toate cele 50.000 de copii scoase pe piaţă la 24 septembrie.

Asta deşi Pentagonul cenzurase deja informaţiile socotite secrete. Cartea descrie aspecte mai puţin cunoscute din campania americană în Afganistan. "Dark Heart prezintă operaţiunile bune şi rele ale guvernului american, dar pe care acesta nu vrea să le dezvăluie", este descrisă cartea pe site-ul special creat pentru lansare, operationdarkheart.com. "Este o călătorie fascinantă în lumea luptei moderne, a serviciilor de informaţii clandestine şi a birocraţiei care o ia razna", descrie lucrarea Dr. Chris Lehman, fost consilier al preşedintelui american Ronald Reagan. Decizie "nazistă"

Site-ul WikiLeaks a catalogat arderea cărţilor drept o mutare "nazistă" a Pentagonului şi a ameninţat că va publica o copie a lucrării originale pe internet. Un membru al Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani, Steven Aftergood, a publicat deja o comparaţie între cele două ediţii ale cărţii, cea originală şi cea publicată după ce Pentagonul a cenzurat conţinutul.

Aftergood scrie că această comparaţie oferă o "dimensiune a modului în care administraţia Obama clasifică informaţie de securitate naţională în 2010". În noua versiune, a fost ascunsă identitatea coordonatorului operaţiunilor CIA în Afganistan şi a fost cenzurat un pasaj în care era descrisă în detaliu filiala CIA din Kabul. VEZI ŞI: Comparaţia realizată de Aftergood între cele două versiuni, pe fas.org