Operaţiile minim invazive care vă scapă de varice
- Ramona Dragomir
- 19 ianuarie 2011, 21:12
Scleroterapia, laserul şi radiofrecvenţa sunt soluţii moderne propuse de medici pentru tratarea inesteticelor varice. Cele mai multe se fac în clinici private.
Cele mai noi tehnici de diagnosticare şi tratament pentru bolile venoase au fost expuse la workshopurile organizate în cadrul Forumului Venos European, de la sfârşitul anului 2010.
"Cel mai important la aceste metode moderne este că îndeplinesc mai multe criterii esenţiale: se efectueză rapid, fără internarea pacientului, sunt minim invazive şi asigură un aspect estetic postoperator", explică Valerian Ciubotaru, vicepreşedinte al Societăţii Române de Flebologie şi medic la clinica Flebestet din capitală.
În funcţie de metoda folosită, procedurile de tratare a varicelor se impart în două grupe mari: tratamente endovenoase (scleroterapie, laser endovenos şi radiofrecvenţă) şi tratamente chirurgicale care nu folosesc metoda de smulgere a venelor.
Scleroterapia, indicată în cazul varicelor mici
Scleroterapia presupune injectarea direct prin ac sau prin intermediul unui cateter endovenos în interiorul venelor a unei substanţe iritante care, prin efect chimic, are scopul de a lipi pereţii venelor.
Rezultatele cele mai bune au fost observate la persoanele care au varice cu un diametru sub 10 milimetri.
"Printre dezavantajele metodei se numără apariţia frecventă a recidivelor (între 40%-60% din cazuri la 5 ani), mai ales în cazul venelor cu diametru de peste 15 milimetri. E posibil ca, după injectare, vena varicoasă să aibă un aspect inflamator (tumefiată, roşie şi dureroasă) pentru o perioadă de timp direct proporţională cu diametrul venei tratate", explică medicul Valerian Ciubotaru.
Metodele endovenoase (laserul endovenos şi radiofrecvenţa), care utilizează efectul termic pentru închiderea venelor, sunt alte tehnici moderne utilizate şi în clinicile de la noi.
"Concepute pentru a înlocui metoda chirurgicală clasică de smulgere a venelor varicoase (metoda Babcock), cele două proceduri endovenoase îndeplinesc criteriile de tratament modern al varicelor", spune flebologul Valerian Ciubotaru.
Metoda poate fi folosită în cazul venelor cu diametru mai mic de doi milimetri, deoarece venele mai dilatate nu pot fi închise. Nici cazurile de varice recidivate sau trombozate nu pot fi reparate cu această tehnică.
Costuri între 100 şi 2.000 €
Cea de-a treia categorie, metodele chirurgicale de tratament al varicelor, se poate aplica în toate cazurile de boală varicoasă, atât în cele simple, cât şi în varicele recidivate sau în cazurile complicate cu tromboză sau ulcer de gambă.
"Alegerea celei mai potrivite metode de tratament reprezintă responsabilitatea medicului flebolog", adaugă dr. Valerian Ciubotaru. Preţurile pentru aceste operaţii variază între 100 şi 2.000 de euro, în funcţie atât de experienţa medicului care le aplică, dar şi de suprafaţa şi numărul de vene afectate.
Astfel, pentru scleroterapie, puteţi plăti între 100 şi 400 de euro, iar pentru laser - între 800 şi 1.000 de euro. "Radiofrecvenţa e o metodă mai scumpă pentru că şi materialele folosite sunt mai costisitoare, mai ales că sunt de unică folosinţă şi de aceea preţurile pot urca până la 1.800 de euro. Şi la metodele chirurgicale se poate ajunge la acest prag, însă preţul e influenţat de complicaţii şi extinderea afecţiunii", completează medicul.