Operații pentru care se aștepta un an. Vești bune pentru pacienții asigurați

Operații pentru care se aștepta un an. Vești bune pentru pacienții asigurațiOperație. Sursa foto:cnam.md

Republica Moldova. Persoanele asigurate, care au indicaţii medicale şi se află pe lista de aşteptare în ceea ce privește o operație de cataractă, vor avea mai puțin de așteptat. Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a anunțat că, în urma negocierilor cu prestatorii de servicii medicale, a obținut finanțarea pentru un număr suplimentar de aproape 800 de operații de cataractă.

Reprezentanții CNAM au transmis că această măsură va contribui semnificativ la reducerea listei de așteptare, oferind persoanelor asigurate posibilitatea de a beneficia mai rapid de tratamentele necesare. Costul mediu al unei intervenții de cataractă este în jur de 11,5 mii de lei. Banii acoperă cheltuielile pentru operație, tratament, investigații, consultații, medicamente, cazare și alimentație în spital. Pacientul asigurat nu trebuie să achite nimic.

Timpul de așteptare pentru o operație de cataractă era de un an

Oftalmologie

Sursa foto: dreamstime.com

Potrivit CNAM, în 2024, pentru efectuarea operaţiilor de cataractă au fost planificați peste 141 de milioane de lei. De astfel de intervenţii beneficiază toate persoanele asigurate care au indicaţii medicale şi se află pe lista de aşteptare. În prezent, timpul de așteptare pentru aceste operații este de un an. „Pentru contractarea suplimentară, CNAM urmează să încheie acorduri adiționale cu prestatorii de servicii medicale pentru a asigura capacitatea necesară pentru efectuarea operațiilor suplimentare”, a mai transmis CNAM printr-un comunicat de presă.

Cel mai costisitor tratament cu medicamente compensate

CNAM a mai anunțat că a transferat farmaciilor contractate circa 90 milioane lei pentru medicamentele și dispozitivele medicale compensate, eliberate în luna iunie. În baza rețetei electronice, de preparate și dispozitive medicale compensate au beneficiat peste 154 de mii de persoane, iar costul mediu per beneficiar a fost de 582 lei.

Cei mai mulți bani au fost direcționați pentru tratamentul bolilor aparatului circulator – peste 49 milioane lei pentru cca 110 mii de pacienți, după care urmează bolile endocrine, de nutriție și metabolism pentru care au fost alocate în jur de 20 milioane pentru cca 42 mii beneficiari.

Cel mai costisitor tratament cu medicamente compensate a fost înregistrat în iunie pentru epidermoliza buloasă, cu un cost mediu per pacient de peste 1405 de lei. De dispozitive medicale compensate au beneficiat circa 20 mii de persoane, iar suma alocată pentru aceste produse a depășit cinci milioane lei.

Reţeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate este valabilă în toate farmaciile contractate de CNAM pe întreg teritoriul ţării.