MĂIESTRIE. Legumele şi fructele capătă alte forme în mâinile unor sculptori-bucătari: „kae-sa-luk” şi provine din Asia.
Prima lucrare a Marianei Ghinghină a fost o „glastră cu flori“. Când a aşezat-o pe masă, într-un restaurant, oamenii au început să facă pariuri: unii credeau că „florile” sunt din plastic, nu din legume.
Sculpturile sofisticate pe care le face acum, în tot felul de legume şi fructe, merg numai bine la nunţi şi felurite alte ocazii speciale. Până să-i bucure pe însurăţeii şi pe cumetrii de pe la noi, această artă a făcut însă cale lungă: vine tocmai din Asia. Ţări precum Thailanda, China, Coreea, Japonia se mândresc cu maeştrii în „kae-sa-luk” - aşa cum a fost denumit acest tip de sculptură -, adevăraţi aşi în hăcuirea dovlecilor, pepenilor, tomatelor etc.
În acele locuri există chiar şcoli specializate, locuri în care copiii învaţă să sculpteze în legume sau fructe. În mâinile lor, toate acestea se transformă în statui ale lui Budha, dragoni sau trandafiri.
Şi românii au prins încet-încet gust pentru asemenea fineţuri. Am stat de vorbă cu câţiva artişti, oameni care îşi pun toată imaginaţia la contribuţie pentru un zâmbet sau o exclamaţie. Petronela a salvat un „papagal”
Unul dintre maeştrii autohtoni, Cornelia Ghişoi, nu ştia ce-i de făcut cu prima sa încercare: un trandafir sculptat într-un pepene crud. S-a gândit să-l ducă înapoi la magazinul de unde îl cumpărase. După ce şi-a făcut crucile de rigoare în faţa minunii puse în faţa ei, pe tejghea, vânzătoarea i-a făcut cadou un alt pepene, copt, în schimbul celui sculptat. Nu ştia că produsele sale pot ascunde minuni.
Mai departe, avem o frumoasă poveste de succes: femeia de la tejghea a înregistrat un succes nescontat la vânzare, după ce a aşezat sculptura pe tarabă, la loc de cinste. Şi a stat ceva vreme acolo, aşezată într-un vas de apă cu gheaţă, pentru a „înflori” şi mai bine şi pentru a se păstra cât mai mult.
Petronela Ciubotaru a început cu o ridiche neagră. A „scos” din ea o scoică. Apoi, dintr-o ridiche albă a realizat un papagal. Păsării sculptate i s-au înmuiat însă picioarele din cauza îngheţului din frigider. Cum pentru orice situaţie limită există şi o solutie, artista a născocit repede „picioare din zuchini şi praz”, „«cârje» care l-au salvat pe zburător”, după cum povesteşte acum Petronela Ciubotaru.
BENEFICII
Câştigă până la 500 de euro pentru un eveniment
Se scot bani frumoşi din „scobitul cu ştaif”, spun maeştrii kae-sa-luk. „Operaţiile estetice” pe legume şi fructe pot aduce artizanilor între 350-500 de euro, pentru mâna de lucru şi pentru materia primă. În ciuda preţului, o nuntă, un botez sau o aniversare organizată, sculpturi „kae-sa-luk”, frumos aşezate pe mese, induc invitaţilor o doză preţioasă de bună dispoziţie. Căci e greu să nu te minunezi de un „fost” pepene, actualmente trandafir, sau de o ridiche evoluată înspre scoică, totul din cuţit. Nu numai migala, ci şi trusele cu care artiştiicioplitori „operează” costă destul de mult, în jur de 300 de lei, şi conţin cuţitaşe cu lama încovoiată şi sub forma literei „V” ori „U”. DE ÎNCERCARE Artist de weekend într-ale bucătăriei
Maeştrii sculptatului în legume şi fructe le recomandă celor care vor să devină măcar şi pentru o zi artizani în ale bucătăriei o reţetă simplă de obţinere a unui buchet de flori comestibile. Se ia un fir de ceapă verde, se introduce în el o frigăruie, iar în vârful ţepuşei este înfiptă o roşie cherry.
„Bucătarul de weekend poate obţine un „boboc de trandafir” de culoare roşie. O a doua floare poate fi realizată înfigând în beţişorul frigăruii o tomată mică, de această dată de culoare galbenă. În final, pentru a întregi buchetul, bucătarul „de încercare” poate aşeza în băţ o ridichie crestată. Dacă celor trei flori li se mai adaugă două frunze mici de ştevie sau de praz crestat pe margine, iar acestea sunt apoi legate cu un şnur, „bucătarul” se poate lăuda cu un bucheţel „de suflet”.
FRUCTE „ÎNFLORITE” DIN CUŢIT