Operaţii care se vindecă rapid şi nu lasă cicatrici pe piele
- Cristina Lica
- 2 noiembrie 2011, 00:33
Intervenţiile laparoscopice nu se fac cu bisturiul, ci cu ajutorul unor instrumente lungi şi subţiri introduse prin abdomen, ombilic sau vagin. Nu rămân urme, iar vindecarea este rapidă.
Chirurgia nu înseamnă neapărat ciopărţirea corpului, tăieturi mari, cicatrici inestetice şi vindecare greoaie. Operaţiile pot fi, în prezent, efectuate elegant, prin incizii milimetrice, cu ajutorul unor instrumente speciale. Nu durează mai mult de 30-90 de minute, iar pacientul iese din spital în maximum 24 de ore, fără dureri. Intervenţiile sunt cu atât mai mult recomandate obezilor, în cazul cărora recuperarea ar fi mult mai grea după o procedură clasică. Se pot face operaţii laparoscopice în apendicite, în litiaza veziculei biliare (pietre la fiere), multiple afecţiuni ginecologice, hernii inghinale sau ombilicale, tumori sau în tratarea obezităţii. Instrumentele sunt introduse discret în abdomen Intervenţiile laparoscopice sunt denumite greşit "operaţii cu laserul". Practic, medicul introduce în abdomenul pacientului o cameră video care permite vizualizarea organelor bolnave, iar operaţia este efectuată cu instrumente lungi şi subţiri, de unică folosinţă. Acestea sunt introduse prin abdomen cu ajutorul unor dispozitive de 5-10 mm diametru, care străbat muşchii fără să-i secţioneze. Totul se face sub anestezie generală. "Mişcările sunt urmărite pe monitoare HD care reuşesc să mărească imaginea de până la zece ori. Astfel, se pot identifica şi alte boli care ar putea fi depistate chirurgical doar prin tăieturi foarte mari", explică medicul Bogdan Smeu, specialist în chirurgie generală, laparoscopică şi bariatrică la Delta Hospital, din Bucureşti. Graţie instrumentelor în miniatură cu care se lucrează, durerile după operaţie sunt mai mici, iar pacientul poate pleca acasă în 24 de ore şi îşi poate relua activităţile obişnuite. De departe, cel mai mare beneficiu este cel estetic, pentru că nu rămân cicatrici vizibile.
Foarte multe boli se pot opera laparoscopic. Cea mai frecventă intervenţie este litiaza veziculei biliare (pietre la fiere). Efectuată la timp, de la primele semne de boală, nu durează mai mult de 30-40 de minute. Costul ei este de 3.500 de lei. Şi apendicitele pot fi rezolvate laparoscopic. "Dacă până acum în cazul peritonitelor era nevoie de prelungirea tăieturii pentru evacuarea puroiului, acest lucru se poate face foarte uşor laparoscopic, camera de luat vederi şi instrumentele lungi putând ajunge uşor în toate cotloanele, fără traume", precizează şi chirurgul Florin Turcu, de la Delta Hospital. Costuri cuprinse între 3.500 şi 10.000 de lei Ulcerele, varicocelul, dar şi afecţiunile ginecologice (extirparea chisturilor ovariene, sarcini extrauterine şi fibroame uterine, desfundarea sau legarea trompelor uterine) pot fi operate laparoscopic, scutind bolnavul de incizii largi, inestetice. Alte afecţiuni care beneficiază de laparoscopie sunt herniile (inghinale, ombilicale), dar şi tumorile (la stomac, pancreas, duoden, intestin subţire, colon, rect, glanda suprarenală, rinichi). Cu ajutorul laparoscopiei pot fi explorate cu mare acurateţe organe ca ficatul, uterul, fundul de sac Douglas, trompele, cele două feţe ale ovarului, diafragma, ureterele şi vezica urinară. Costurile operaţiilor laparoscopice sunt cuprinse între 3.500 şi 10.000 de lei, iar o parte sunt suportate din fondul public de asigurări de sănătate. "Trendul este ca operaţiile să se facă fără urme, cu instrumente de 3 mm diametru. Medicul poate avea acces la organe prin ombilic, vagin şi anus. " FLORIN TURCU, chirurg specializat în chirurgia laparoscopică şi bariatrică MINI LAPAROSCOPIE Operaţii de la distanţă prin vagin Pentru un efect estetic maxim, intervenţiile pot fi făcute prin mini-laparoscopie, cu instrumente de 3 mm diametru, introduse prin orificii naturale. "Trendul este de a efectua operaţii fără urme, prin care medicul are acces la organe prin ombilic, vagin, anus", precizează chirurgul Florin Turcu. Câteva exemple de astfel de intervenţii sunt legarea sau dezlegarea trompelor uterine, extirparea chisturilor ovariene, şi fibroamelor uterine, endometrioza (operabilă doar laparoscopic), cerclaj cervical (plasarea unui fir la nivelul colului, care să menţină canalul cervical închis pentru a evita avorturile spontane, în cazul femeilor care au probleme cu sarcina), hernia inghinală sau ombilicală. Citiţi şi:
- Operaţiile care te scapă pe viaţă de kilogramele în plus
- Cu ajutorul bisturiului, a slăbit 50 kg. "După operaţie mă dădeam cu tiroliana"
- Viaţa cu stomac mai mic: "Cum am slăbit 60 kilograme şi m-am făcut poliţistă"