Operaţie minim invazivă pentru bolnavii de epilepsie
- Adam Popescu
- 30 aprilie 2009, 02:00
Un nou tip de intervenţie chirurgicală pentru tratarea pacienţilor cu epilepsie a fost realizată de neurochirurgi de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală, asistaţi de profesorul italian Alessandro Ducati, de la Spitalul Molinette din Torino.
Operaţia, care se numeşte „metoda stimulării vagale” şi care presupune o incizie foarte mică, se adresează bolnavilor care nu răspund la terapia convenţională.
„Tehnica presupune im plan tarea subcutanată în regiunea prepectorală a unui dispozitiv care va stimula nervul vag stâng prin impulsuri electrice la intervale şi cu frecvenţe variabile conform deciziei medicului terapeut”, a explicat procedura medicul neurolog Ioana Mândruţă.
Numai dispozitivul care se implantează, produs de o companie americană, costă 16.000 de euro. Studiile arată că, după acest tratament, pacienţii prezintă o scădere cu 75% sau mai mult a crizelor epileptice la 12 luni şi au nevoie de mai puţine medicamente, în doze mai mici.
Statisticile mai arată că circa 25% dintre pacienţii cu epilepsie sunt rezistenţi la tratamentele clasice. Medicii specialişti estimează că în România ar putea fi între 200.000 şi 500.000 de persoane care suferă de această boală.