OPEC+ e în pragul colapsului? Ce se întâmplă cu prețul petrolului?

În ultimele șase luni, prețul petrolului a crescut cu 50%, un nivel nemaivăzut din 2009.

Reuniunea recentă a OPEC +  trebuia să decidă soarta pieței petrolului, alianța țărilor producătoare de petrol fiind așteptată să fixeze cantitățiile de petrol extrase începând din august. Cu toate acestea, după trei zile de negocieri, discuțiile au ajuns într-un impas. Brent a crescut la 77 de dolari pe baril după această veste. Experții se tem că acordul OPEC + ar putea fi pe punctul de a se prăbuși.

 

Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită nu pot ajunge la un acord

Marea problemă din interiorul OPEC+ este dezacordul dintre Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită. Emiratele Arabe Unite susțin că nivelul de bază de la care s-a extins producția de petrol din mai 2020 ar trebui revizuit. Saudiții nu sunt de acord. "Dat fiind faptul că țările nu au reușit să ajungă la un acord, investitorii au început să bănuiască că va exista un deficit de combustibil, așa că Brent a urcat până la 77 de dolari pe baril. Dacă nu va exista niciun acord în viitorul apropiat și nivelurile actuale de producție rămân aceleași, va fi un factor pozitiv pentru piață și țările producătoare de petrol, inclusiv pentru bugetul Rusiei ", a declarat pentru Izvestia șeful departamentului analitic de la AMarkets Artem Deev.

Prețul petrolului s-ar putea prăbuși

Cu toate acestea, sunt posibile și alte scenarii. Dintre aceste scenarii, două ar putea determina prăbușirea prețului petrolului, a avertizat Mikhail Nikitin, expert în cadrul Borsell. Prima variantă este ca Emiratele Arabe Unite să rămână nemulțumite de situația actuală. Dacă nu se va ajunge la un acord, iar conflictul cu Arabia Saudită va continua, Emiratele ar păutea părăsi OPEC+. Acest lucru poate duce la o situație „fiecare pe cont propriu”, ceea ce s-ar putea traduce prin prețuri de dumping pe piață și la o scădere catastrofală a prețului petrolului.

Un alt scenariu este găsirea unui acord între Abu Dhabi și Riyadh, care nu dorește să crească nivelurile de producție, dar nici nu dorește să se confrunte direct cu Rusia. Acest lucru poate duce la prețuri ridicate ale petrolului pentru un timp, dar prezintă, de asemenea, un pericol de prăbușire a OPEC +, scrie ziarul rusesc Izvestia, citat de Agenția Tass.