LE MONDE. Petrol: OPEC și Rusia prelungesc cu o lună scăderile istorice de producție

LE MONDE. Petrol: OPEC și Rusia prelungesc cu o lună scăderile istorice de producție

O veste liniștitoare pentru marile companii de petrol. Producția rămâne scăzută, cel puțin încă o lună.

Iată o știre care poate fi liniștitoare în același timp pentru Donald Trump, Vladimir Putin și prințul moștenitor saudit Mohammed Ben Salman (supranumit  “MBS”). Reuniți sâmbătă, 6 iunie, în videoconferință, principalele țări exportatoare de petrol au căzut de acord să prelungească cu o lună acordul la care s-a ajuns la sfârșitul lui aprilie de a reduce mult producția de aur negru pentru a încerca să ridice prețurile care s-au prăbușit, scrie cotidianul le Monde.

Organizația țărilor exportatoare de petrole (OPEC), condusă de facto de Arabia Saudită, pe de o parte, și vreo zece alte țări producătoare de petrol aliate ale Rusiei pe de altă parte, s-au înțeles în cadrul alianței numite “OPEC +” să mențină nivelul reducerilor de producție până la sfârșitul lunii iulie. Această prelungire cu o lună ar putea părea minimală, dar ea va fi primită cu bunăvoință de actorii de pe o piață petrolieră total răvășită în perioada crizei sanitare.

La începutul lui martie, pe când pandemia de nou coronavirus se răspândea pe planetă, această alianța OPEC + s-a destrămat – Rusia a refuzat să impună noi cote de producție pentru a opri scăderea cursului. Acest dezacord neașteptat i-a făcut pe cei doi aliați, Moscova și Riad, să se lanseze într-un război al prețurilor, ducând la o criză petrolieră rapidă, prețul barilului trecând de la 53 la 37 de dolari în câteva zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lentă creștere a prețurilor

Dar această bătălie a giganților din domeniul petrolier s-a adăugat agravării crizei sanitare – și instituirii de măsuri de izolare drastice. În aprilie – denumit deja de specialiști “aprilie negru” – cererea mondială a scăzut cu 30 de milioane de barili pe zi, o scădere niciodată văzută până acum. Cursul barilului se prăbușește: barilul de țiței Brent, preț de referință la nivel mondial, a scăzut sub 16 dolari la sfârșitul lui aprilie. În același timp, cursul barilului de petrol american, WTI, devine chiar negativ pentru câteva ore. Stocurile mondiale se completează rapid, deoarece mașinile și avioanele sunt oprite într-o mare parte a lumii. Or capacitățile de stocare nu sunt infinite.

Sub presiunea președintelui american, Donald Trump – care vede riscurile pentru propria industrie petrolieră -, rușii și saudiții sfârșesc prin a se pune de acord la sfârșitul lui aprilie și se angajează să reducă masiv producția: 9,l7 milioane de barili pe zi în minus în mai și în iunie. O scădere istorică, însoțită de măsuri luate de mai multe mari țări consumatoare, ca Statele Unite sau China, de a-și spori stocurile.

Paralel, producția americană de petrol de șist a început să scadă, mai mulți actori neputând să continue cu prețul petrolului atât de jos.

 Respectarea acordului

Acești factori au permis cursului barilului de petrol să crească treptat de la începutul lunii mai și să depășească 40 de dolari la începutul lui iunie. Prelungind acordul dintre ele, Rusia și Arabia Saudită speră să susțină și mai mult prețul barilului. “Piața petrolieră este pe cale să se restabilească. Oferta mondială a scăzut deja mult”, notează Ann-Louise Hittle, de la grupul mondial de cercetare și consiliere în domeniile energiei și produselor chimice între altele, Wood Mackenzie. “În același timp, cererea globală a reînceput să crească, o dată cu relaxarea măsurilor de izolare”.

Dar pentru a avea un impact, un asemenea acord va trebui respectat cu scrupulozitate de țările interesate. Potrivit calculelor furnizorului de date Kpler, OPEC+ și-a redus producția cu circa 8,6 milioane de barili pe zi in mai, adică 11% mai puțin decât volumul prevăzut. “Această alianță funcționează pe încredere între părți mai curând decât pe baza unui mecanism de penalizare a celor care și-ar depăși cotele”, amintește Bjornar Tonhaugen, de la Rystad Energy. De câteva zile, Arabia Saudită și Rusia au exercitat o puternică presiune asupra unor țări care nu și-au respectat angajamentele din mai și iunie, în special Irak și Nigeria. Ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a avertizat de altfel la începutul reuniunii că angajamentele luate ar trebui respectate “100%” de toate țările participante la acord.