OPEC+ a convenit să amâne creșterea producției, programată pentru decembrie, cu o lună. Este a doua întârziere a planurilor sale de a revigora oferta, pe măsură ce prețurile continuă să se confrunte cu dificultăți într-un context economic fragil.
OPEC+ o nouă amânare în creșterea producției de petrol
Grupul condus de Arabia Saudită și Rusia intenționa să înceapă o serie de creșteri lunare ale producției prin adăugarea a 180.000 de barili pe zi începând din decembrie, dar acum va menține oferta restrânsă pe parcursul acelei luni, conform unei declarații postate pe site-ul OPEC duminică.
Deja amânaseră reluarea din octombrie, deoarece cererea în scădere din China și aprovizionarea în creștere din Statele Unite ale Americii pun presiune asupra prețurilor.
Cotațiile Future Brent ale petrolului au scăzut cu 17% în ultimele patru luni, tranzacționându-se aproape de 73 de dolari pe baril, prea puțin pentru saudiți și mulți alții din OPEC+ pentru a acoperi cheltuielile guvernamentale.
Cererea de petrol în regres datorită OPEC+
„Condițiile de piață au câștigat”, a declarat Harry Tchilinguirian, șeful departamentului de cercetare a petrolului la Onyx Commodities Ltd. „OPEC+ a arătat că nu poate ignora realitățile macroeconomice actuale centrate pe China și Europa, care indică o creștere mai slabă a cererii de petrol.”
O întârziere suplimentară ar fi prea puțin pentru a susține piața, având în vedere că a fost anticipată de mulți comercianți. Piețele globale se confruntă în continuare cu un surplus pentru anul viitor, chiar dacă alianța OPEC+ se abține de la creșterea livrărilor, estimează Agenția Internațională pentru Energie de la Paris.
Piața OPEC+ se concentrează pe Iran
Decizia OPEC+ este „moderat pozitivă,” a spus Giovanni Staunovo, un analist de la UBS Group AG din Zurich.
Piața se va concentra în schimb pe răspunsul Iranului la atacurile Israelului și pe rezultatul alegerilor din SUA, a spus el.
Piețele de țiței au ignorat în mare parte un an de conflict în Orientul Mijlociu, inclusiv recentul atac de represalii al Israelului împotriva Iranului, pe măsură ce comercianții devin din ce în ce mai încrezători că livrările de petrol din regiune vor rămâne neafectate.
Arabia Saudită are nevoie de prețuri de aproximativ 100 de dolari/baril
Aceasta reprezintă o amenințare financiară pentru Riad, care are nevoie de niveluri ale prețurilor mai apropiate de 100 de dolari pe baril pentru a acoperi planurile economice ambițioase ale prințului moștenitor Mohammed bin Salman, conform Fondului Monetar Internațional. Partenerul de pe piața petrolului al regatului, președintele rus Vladimir Putin, are nevoie de fonduri și pentru războiul său împotriva Ucrainei.
„Pentru mine, impactul este mai important pe sentiment decât cifrele,” a spus Amrita Sen, director de cercetare la consultantul Energy Aspects Ltd. „Piața a perceput greșit OPEC+ ca dorind să inunde piața pentru a recâștiga cotele de piață,” dar, în schimb, „principala lor preocupare rămâne menținerea sub control a stocurilor de petrol”, mai declară consultantul.
SUA a frustrat planurile OPEC+
În iunie, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și partenerii săi au conturat o foaie de parcurs pentru a restabili treptat, în tranșe lunare, 2,2 milioane de barili pe zi din producția oprită în ultimii doi ani.
Cu toate acestea, fundamentele în deteriorare le-au frustrat planurile, cererea din China suferind o contracție de patru luni, iar aprovizionările crescând în SUA, Brazilia, Canada și Guyana. Producția de petrol din SUA a sărit la un nou record lunar de 13,4 milioane de barili pe zi în august.
„Având în vedere toată tensiunea geopolitică din Orientul Mijlociu și, poate mai important, alegerile prezidențiale din SUA care se apropie, are perfect sens pentru OPEC+ să amâne desfășurarea tăierilor voluntare cu încă o lună”, a declarat Jorge Leon, vicepreședinte senior la consultantul Rystad Energy AS.
OPEC+ forțează Rusia, Irak și Kazahstan să aplice condițiile convenite
OPEC+ s-a luptat să facă ca unii membri, în special Rusia, Irak și Kazahstan să implementeze partea lor din reducerile de aprovizionare convenite.
Cei trei au promis să respecte mai bine reglementările și să impună restricții suplimentare pentru a compensa supra-producția, dar, în general, au pompat peste cotele lor.