ONU trage un semnal de alarmă care dă fiori reci. Omenirea va avea mari probleme în anii următori, se cer măsuri de urgență

Sursă: Albo | Dreamstime.com

Sunt mari probleme la nivel mondial, din cauza schimbărilor climatice, avertizează oficialii ONU. Ei cer măsuri de urgență, pentru că multe zone se vor confrunta cu o secetă extremă.

Oficialii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au cerut, vineri, să se acţioneze acum împotriva secetei şi a deşertificării pentru a evita „dezastre umane”, în timp ce multe ţări se confruntă cu valuri de căldură extremă.

Oficialii ONU sunt alarmați de schimbările climatice

„Este timpul să acţionăm: fiecare acţiune contează”, a declarat secretarul executiv al Convenţiei Naţiunilor Unite pentru Combaterea Deşertificării (UNCCD), Ibrahim Thiaw, în cadrul unei conferinţe la Madrid, cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Secetei. „Ştim cu toţii: un număr tot mai mare de ţări şi oameni sunt afectaţi de secetă”, a mai afirmat oficialul. Care a spus că se aşteaptă ca jumătate din populaţia lumii să se confrunte cu o lipsă gravă de apă în următorii opt ani'.

În acest context, este esenţială „punerea în aplicare a unor sisteme eficiente de avertizare timpurie şi mobilizare a unor finanţări durabile pentru a ameliora rezilienţa populaţiilor în faţa deşertificării şi a evita dezastre umane”, a spus responsabilul ONU, conform Agerpres.

„Nu există niciun loc pe pământ unde să te ascunzi... Nicio ţară, săracă sau bogată, nu este în siguranţă'”, a conchis el.

Aceste afirmaţii au venit în timp ce mai multe ţări, între care Statele Unite, dar şi Spania, Italia şi Franţa, se confruntă de câteva zile cu un val de căldură extremă şi neobişnuită în această perioadă a anului, cu temperaturi care depăşesc 40 de grade, o consecinţă directă a încălzirii globale.

Spania riscă să de deșertifice

„Ne confruntăm cu temperaturi care nu mai sunt anecdotice”, a insistat, în cadrul conferinţei, premierul spaniol Pedro Sanchez, amintind că în ultimele zile s-au înregistrat vârfuri de 43 de grade în unele oraşe din Spania. „Ne confruntăm cu un proces care este imposibil de negat, în faţa unei dovezi ştiinţifice (...) Încălzirea globală duce la multiplicarea evenimentelor climatice extreme, precum valul de căldură pe care îl trăim în prezent.”

Ţările mediteraneene, între care Spania, se numără printre zonele lumii cele mai afectate de lipsa apei şi de consecinţele schimbărilor climatice.

Potrivit guvernului spaniol, 74% din ţară se confruntă cu riscul deşertificării. O situaţie care presupune, în opinia premierului Sanchez, o muncă importantă de planificare.

Această conferinţă organizată la Madrid survine la aproape o lună după COP15 împotriva deşertificării, care a reunit 7.000 de persoane la Abidjan, Coasta de Fildeş, şi care s-a angajat să restaureze un miliard de hectare de teren degradat până în 2030 pentru a răspunde la urgenţa climatică.