Potrivit ONU, dieta bazată pe plante poate fi soluţia salvării planetei. Printre altele, raportul sugerează că trecerea la dietele vegetariene ar fi o oportunitate-cheie recomandă cu fermitate, titrează BBC.
Să devenim vegani sau vegetarieni
Raportul ONU subliniază că, în timp ce populația pământului este în creștere, cererea de hrană, de asemenea, este tot mai mare, iar resursele planetei sunt limitate. În opinia specialiştilor, consumul ridicat de carne și produse lactate alimentează încălzirea globală. Ce este interesant, oficialii ONU nu spun în mod explicit ca oamenii să devină vegani sau vegetarieni. Ei spun că mai multe persoane ar putea fi hrănite dacă s-ar reduce consumul de carne dacă ne-am reîntoarce la roadele pământului.
Documentul, pregătit de 107 oameni de știință pentru Grupul interguvernamental al ONU pentru schimbările climatice (IPCC) , spune că, dacă pământul este utilizat mai eficient, poate stoca mai mult carbon emis de oameni.
"Nu spunem oamenilor să nu mai mănânce carne pentru că în unele locuri, nu au altă opțiune. Dar este evident că în Occident mâncăm prea mult", a spus prof. Pete Smith, om de știință la Universitatea Aberdeen, Marea Britanie. "Irosim prea multă mâncare", a concluzionat acesta.
Mulți vegetarieni și vegani luptă deja împotriva consumului de carne
Un grup din Marea Britanie numit #NoBeef face lobby pentru a scoate carnea de vită și miel din meniurile studenților. În SUA, burgerii vegani sunt făcuţi din înlocuitori de carne pe bază de plante. Consumatorii spun că au gustul real ca a celro din carne, datorită unui compus bogat în fier numit Heme (Heme sau Hemin este un compus de porfirină de fier şi este fabricat din sânge de porc. Acesta poate fi utilizat în terapia anemiei cu deficit de fier. Heme Fierul derivă din sângele porcilor și se transformă într-o pulbere regăsită în suplimente alimentare).
La polul opus este China unde consumul carne de vită este în creștere. Acest lucru este în ciuda încercărilor guvernului chinez de a promova dietele tradiționale.
"Terenurile deja utilizate ar putea hrăni lumea și ar putea oferi biomasa cea de toate zilele dar este necesară o acțiune de anvergură în mai multe domenii", a declarat Hans-Otto Pörtner, unul dintre oamenii de știință lideri IPCC care coordonează raportul. „Din păcate, unele țări par să nu înțeleagă nevoia cumplită de a opri defrișarea. Dar sperăm că raportul nostru va influența suficient opinia publică în acest sens ”, spune Pörtner.